Glazbeni povratak u 60-te

Ljubav i moda – Povratak u 60-te

Nakon Porinom nagrađenog albuma „Samo jednom se ljubi“, grupa „Swingers” vraća se s novim albumom „Ljubav i moda”. Ovoga puta odabir glazbenih brojeva posvećen je domaćim hitovima šezdesetih godina, a na albumu gostuju eminentni hrvatski glazbenici: Gabi Novak, Zdenka Kovačiček, Maja Posavec, vokalna skupina „Rivers”, Iva Visković, Tedi Spalato, Davor Gobac, Marko Tolja, Miro Ungar, Zoran Predin, Kristijan Beluhan i Mirko Fodor.

Što se sve događalo šezdesetih godina 20. stoljeća? Tada je jedna nova generacija otkrila Rock and Roll. Godine 1962. i ’63. medijima su se predstavili pioniri te generacije – poput grupa „Bijele strijele“, „Crveni koralji“ i „Roboti“. Popularnosti je doprinjeo i Twist, kao sofisticirana verzija Rocka, pristupačna svim generacijama. „Šlagerska“ je strana hrvatske i jugoslavenske glazbe, početkom 60- ih, bila opterećena prepjevima stranih hitova (najčešće su bili doslovno i nespretno prevođeni), dok u drugoj polovici nastaju autorski biseri poput „Prolazi sve“, „Vino i gitare“, „Opet si plakala“ i druge. Bile su to godine odrastanja i stasanja domaće glazbe. Dobili smo prvi rock album, onaj Grupe 220; rodio se Splitski festival; Ivo Robić i grupa „4 M“ su ostvarili međunarodne uspjehe; afirmirao se Arsen Dedić i Josipa Lisac; stasao je mladi Oliver Dragojević…, godine koje su u svakom slučaju zaslužile ovo podsjećanje i ovaj album.

Prolazi sve – jedna od najtrajnijih ljubavnih pjesama na ovim prostorima predstavljena je na Zagrebfestu 1965. godine. Otpjevao ju je i supotpisao Stjepan – Đimi Stanić, vrsni vokal, sjajan glazbenik i komičar, odrastao na tradiciji italoameričkih izvođača poput Franka Sinatre ili Deana Martina. „Jazzy“ verziju predstavlja nam nostalgični romantik Tedi Spalato.

Svi trče oko male Sue – prepjev hita „Runaround Sue” napravila je zagrebačka grupa ”Bijele strijele”. Vlasnici su prve prave Rock and Roll ploče u Jugoslaviji, a bili su i prva rock grupa koja se pojavila na nekom od festivala. Djelovali su od 1962. do 1964. godine. Miro Ungar je u vrijeme nastanka ove originalne snimke bio dio sjajnog zabavljačkog četverca „4 M“, a na šarmantan način dao je počast svojim suvremenicima.

Vino i gitare – veliki hit Gabi Novak iz 1967. godine i jedna od njenih najpopularnijih tema. Gabi Novak započela je svoju diskografsku karijeru 1959. godine te je postala najtrajnijom hrvatskom glazbenom ikonom, zadržavši kvalitetu izvedbe i materijala kroz sve ove godine. Sama će nas podsjetiti na svoj hit u novom aranžmanu Ante Gele.

Svemu dođe kraj – pjesma koja je dobila nagradu stručnog žirija na Zagrebačkom festivalu 1967. godine. „Svemu dođe kraj“ otpjevala je Opatijka Beti Jurković koja je ostvarila sjajnu karijeru krajem pedesetih i početkom šezdesetih na relaciji Zagreb – Ljubljana. Jedna od najsjanijih ženskih hrvatskih vokalistica nažalost se povukla iz glazbe zbog privatnih razloga. Sjajna Maja Posavec (iz grupe Detour) pravi je izbor za ovu pjesmu.

Sedamnaestogodišnjoj – hit grupe „Drifters“ koji je Ivo Robić proslavio u njemačkoj verziji diljem Europe, dok je hrvatska verzija pokorila područje bivše Jugoslavije. „Misteru Morgenu“ je ova ploča donijela nagradu tada prestižnog radija, onog luksemburškog, a početkom osamdesetih je uspješnu verziju ove pjesme imala i grupa „Prljavo kazalište“.
Kristijan Beluhan je svojom verzijom u maniri Ive Robića već osvojio publiku, a po prvi puta to je dostupno u audio zapisu.

Dok plešeš Twist – „hommage“ je jednom od najpopularnijih plesova svih vremena. Riječ je o pjesmi koju je proslavila Caterina Valente, a u bivšoj državi popularnu verziju je imao vojvođanski ženski duet „Duo DD“. Rock i Blues legenda Zdenka Kovačiček u to vrijeme bila je dio konkurentskog dueta „Duo Hani“, a uz njenu dinamičnu verziju ove pjesme i vi ćete poželjeti postati dijelom odavno pokrenute Twist groznice.

Cigareta – prepjev country uspješnice Rogera Millera iz 1965. godine. Tekst za ovaj prepjev nastao je potkraj osamdesetih od strane Gordana Grnovića, lidera tada popularne zagrebačke „a capela“ grupe „Rockin’ kids”. Vječni Mirko Fodor u novoj „las vegas“ izvedbi ove pjesme.

Krovovi – grupa „4 M“ bila je svojevrsni hrvatski pandan „Rat Packu“ Franka Sinatre. Plesali su, pjevali, zabavljali, skladali, a također su nastupali diljem Europe, posjetivši i mnoge nacionalne televizije, od one talijanske do engleske. „Krovovi“ je pjesma pobjednica Zagrebačkog festivala 1962. godine, a novu verziju predstavljaju etablirane Riječanke iz grupe „Rivers“, koje su postale prepoznatljive po svojim sjajnim višeglasnim izvedbama.

Osmijeh – pjesma grupe „220“. Riječ je o bendu koji je pod utjecajem „beat“ vala, predvođen Dragom Mlinarcem nastao 1966. godine. „220“ je bila grupa savršenog imidža, autorskih pjesama, a postali su i ponosni vlasnici prvog rock albuma u bivšoj Jugoslaviji. Nažalost, „Osmijeh“ je jedini pravi hit kojeg pamtimo s repertoara grupe. Hrvatski Michael Buble i ponosni vlasnik nagrade Porin za debitanta godine, Marko Tolja, pjeva „Osmijeh“ na sebi prepoznatljiv način.

Dok razmišljam o nama – jedina pjesma na albumu koja donosi željenu atmosferu, ali ipak ne datira iz šezdesetih. Napisao ju je naš prvi rock’n’roller Karlo Metikoš, alias Matt Collins, koji je uspjeh ostvario u Francuskoj obradom pjesme „Rhythm Of The Rain“, no ubrzo po povratku u Hrvatsku okrenuo se kompozitorskom radu. Postao je poslovnim i bračnim drugom Josipe Lisac, koja je ovu pjesmu otpjevala 1972. godine. Ovdje vas očekuje iznenađujuća „rockabilly“ verzija.

Djevojko mala – 1961. godine Đuza Stojiljković snimio je jednu od najomiljenijih tema na ovim prostorima. 1960. bio je glavna zvijezda glazbene komedije „Ljubav i moda” na tragu holivudskih kino uspješnica Doris Day ili Deana Martina, a mnoge generacije ga pamte i po uspješnoj seriji „Pozorište u kući”. Tijekom „Novog vala“ VIS Idoli imao je uspješnu verziju pjesme, a u „morriconeovskoj“ verziji poslušajte kako je to otpjevao jedan i jedini – Davor Gobac.

Drvosječa da sam ja – folk pjesmu Tima Hardina proslavio je nezaboravni kameleon američke glazbe Bobby Darin 1966. godine. „Crveni koralji“, osnovani 1962. godine, postali su najpopularniji bend sredine desetljeća, inspiriran prvenstveno Cliffom Richardom i grupom Shadows. Jedan od njihovih najvećih hitova bio je prepjev pjesme ”If I were carpentner”, koja je u nekim obradama postala i duetom, što je i ovdje slučaj. Ekspresivni Zoran Predin i glumica Iva Visković.

Ljubav i moda – autorska pjesma inspirirana ranim šezdesetim godinama.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)