ZdravljeZdravstvene koristi od kave

 

 

 

Zdravstvene koristi od kave

 
Ako se oslanjate na kavu da biste progurali kroz dan ili ga započeli, možda vam nedostaje sna ili zdravih namirnica u prehrani jer kava nije nadomjestak za zdravu prehranu, ali poput vina, tamne čokolade i kokica, uz svoje negativne strane, od kave naše tijelo ima i neke koristi.

Najveća poznata korist proizašla je iz 13-godišnjeg istraživanja provedenog u SAD-u prema kojem osobe koje redovito piju kavu smanjuju rizike prerane smrti za do 16 posto.

Iako ekscesivno pijenje kave nije dobro, kao ni pretjerivanje ni u čemu drugom, ako nemate neko zdravstveno stanje zbog kojeg trebate isključiti kavu ili neki od njenih sastojaka, šalica do dvije kave dnevno ne bi vam trebale škoditi.

-1- Istraživanje provedeno 2002. otkrilo je kako osobe koje piju kavu imaju za oko 25 posto manje rizike razvoja žučnog kamenca.

-2- Žene koje piju kavu na svakodnevnoj bazi imaju za oko 20 posto manje rizike razvoja depresije, pokazalo je istraživanje iz 2011.

-3- Kava vam može pomoći popraviti dugoročnu i kratkoročnu memoriju. Istraživanje iz 2005. pokazalo je kako dvije šalice kave dnevno imaju odličan utjecaj na pamćenje.

-4- Istraživanje iz siječnja ove godine kaže kako osobe koje piju kavu imaju manje rizike razvoja dijabetesa tip 2.

-5-Prema studiji švedskih znanstvenika kava smanjuje rizike razvoja nekih vrsta raka među kojima raka grudi, prostate i jetre.

-6- Kava potiče metabolizam pa vam može pomoći da održite zdravu težinu, pa čak olakšava i  gubitak kilograma.

-7- Ako kroz cijeli život pijete kavu imate manje rizike razvoja senilnosti pokazala je studija iz 2000.

-8- Kava pomaže vašem tijelu da se bori protiv slobodnih radikala.

-9- Kava poboljšava fizičke sposobnosti pokazalo je istraživanje iz 2008. Osobe koje popiju kavu prije sportskog događaja imaju veću izdržljivost.

-10 - Šalica kave u kombinaciji s tjelovježbom pomaže zaštiti vas od sunca, te smanjiti oštećenja na koži nastala sunčanjem, a tim vas štiti i od raka kože, pokazalo je istraživanje iz 2008.

Više o kavi : Kava

Politika privatnosti

Ova web stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Neki kolačići su nužni da bi stranica ispravno funkcionirala i bila dostupna, dok neki omogućavaju analiziranje posjećenosti i praćenje statistika o čitanosti sučelja. Također dijelimo kolačiće trećih strana poput oglašivačkih kuća, partnera za praćenje i analitiku posjećenosti, te društvenih medija. Nastavkom korištenja sučelja slažete se s tim. Više o pravilima privatnosti i kolačićima koji se pohranjuju.