ZANIMLJIVOSTHladna voda i dalje najbolja za opekline

Hladna, tekuća voda i dalje je najbolja prva pomoć za tretman opeklina, tvrdi profesor Roy Kimble, ravnatelj Odjela za opekline i traumatologiju kliničkog centra u Brisbaneu.

„Još uvijek nije jasno zbog čega hladna voda ima takvo djelovanje na opekline, ali je i dalje bolji izbor od alternativnih rješenja kojima se ljudi sve češće priklanjaju. Voda smanjuje dubinu opekline, a to ubrzava ozdravljenje i ostavlja manje ožiljke“, tvrdi profesor.

Nekoliko istraživanja koja su provedena pod njegovim vodstvom pokazala su kako je voda mnogo učinkovitija od nekih alternativnih tretmana koji se mogu pronaći na tržištu, kao što je npr. aloe vera ili proizvodi od ulja čajevca.

„Sljedećih nekoliko godina pokušati ćemo dodatno istražiti zbog čega je stavljanje tekuće vode toliko važno, te koliko je optimalno vremenski držati opekline pod vodom, te koliko vremena nakon nastanka same opekline ima smisla stavljanje pod vodu“, kaže profesor Kimble.

COVERmagazin.com

29.05.2008.

Još zanimljivih tema:

Politika privatnosti

Ova web stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Neki kolačići su nužni da bi stranica ispravno funkcionirala i bila dostupna, dok neki omogućavaju analiziranje posjećenosti i praćenje statistika o čitanosti sučelja. Također dijelimo kolačiće trećih strana poput oglašivačkih kuća, partnera za praćenje i analitiku posjećenosti, te društvenih medija. Nastavkom korištenja sučelja slažete se s tim. Više o pravilima privatnosti i kolačićima koji se pohranjuju.