ZANIMLJIVOSTZašto bih trebala raditi?!

Zašto bih trebala raditi?!

Zašto bih trebala raditi?! Kako bih zaradila novac, to je bar lako odgovoriti. Ali sada kada ste roditelj ništa više nije tako jednostavno.

Kada dobijete dijete pojavljuju se dodatni financijski troškovi odlučite li raditi. Morate platiti nekog tko će se brinuti o vašem djetetu dok ste vi na poslu. Ili dadilju ili vrtić.  Ponekad je taj iznos skoro polovica plaće ili više. Zbog toga prije nego odlučite raditi izračunajte  koliko morate patiti za «čuvanje» djeteta.

Naravno kod posla se ne radi samo o novcu. Postoji još mnogo faktora o kojima morate razmisliti kada odlučujete što je najbolje za vas i vašu obitelj.

Kako ipak donijeti ispravnu odluku?!

  • Razgovarajte s drugim roditeljem (kod nas uglavnom ovaj problem imaju majke, što znači s ocem djeteta). Poslušajte i njegovo mišljenje.
  • Koliko uživate na poslu?
  • Ostavite mogućnost da se možete vratiti na posao, što je duže moguće. Ne donosite definitivnu odluku sve dok baš ne morate.
  • Budite svjesni djetetovih potreba kao i svojih. Svako dijete je individualno. Ono što je dobro za jedno ne mora nužno biti i za vaše.
  • Zapamtite da što god odlučili vaša odluka nije konačna. Uvijek se možete predomisliti.

Ako se odlučite vratiti na posao imat ćete ukupna veća primanja, vaša će karijera napredovati, imat ćete nove intelektualne i društvene izazove, osjećat ćete se vrjednije po poslovnom pitanju, te će vaše dijete imati priliku više se družiti sa svojim vršnjacima u vrtiću.

Ali nećete moći provoditi sa svojim djetetom onoliko vremena koliko biste željeli, bit ćete umorniji, vikendi će vam postati dani za intenzivno čišćenje, a ne odmor. Stalno ćete pauze koristiti za hitne slučajeve i obavljanje obveza roditelja.

Ipak, najvažnije je ne opterećivati se stereotipima o roditeljstvu. Ako ste majka koja radi, ne znači da negirate potrebe svoga djeteta, nego da pokušavate uskladiti svoje s njegovim. Ni ostati kod kuće ne znači nužno imati život bez frustracija, gužve i zbrke. Ponekad je bolje biti s djetetom manje, ali kvalitetno iskoristiti vrijeme.

Bez obzira koju opciju izabrali pokušajte se dobro organizirati i iskoristiti situaciju kako biste učinili najbolje moguće za sebe i svoju obitelj.

 
 

Još zanimljivih tema:

Kako izgubiti 5 kg u 7 dana

Prijedlozi poklona za djecu za sv. Nikolu

Koliko šećer ima kalorija?

Moć pozitivnog razmišljanja

Pravila pohranjivanja hrane u frižider

Za i protiv života na selu i malim gradovima

Odabir prezimena nakon udaje – tradicija i običaji

7 učinkovitih načina da pronađete ljubav

Recept za kuhano vino

Naučite pravilno se predstaviti

Stvari koje vas sprječavaju da izliječite depresiju

Rođendanski pokloni za djecu prema dobi

Ideje poklona za promociju

Čemu toliko nezadovoljstvo?!

Politika privatnosti

Ova web stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Neki kolačići su nužni da bi stranica ispravno funkcionirala i bila dostupna, dok neki omogućavaju analiziranje posjećenosti i praćenje statistika o čitanosti sučelja. Također dijelimo kolačiće trećih strana poput oglašivačkih kuća, partnera za praćenje i analitiku posjećenosti, te društvenih medija. Nastavkom korištenja sučelja slažete se s tim. Više o pravilima privatnosti i kolačićima koji se pohranjuju.