Zdravlje Vitamini i minerali

Oglas
 

NIACIN (VITAMIN B3)

NIACIN (VITAMIN B3)

NIACIN (VITAMIN B3)

- Niacin pomaže inzulinu regulirati razinu šećera u krvi, pri pretvaranju hrane u energiju, stvaranju crvenih krvnih stanica, obnavljanju kože, živaca i krvnih žila, proizvodnji hormona masnih kiselina i steroida, radu probavnog trakta, stabiliziranju psihičkog zdravlja i neutraliziranju toksičnog djelovanja nekih lijekova i kemijskih tvari u organizmu. Vrlo je djelotvoran i u smanjivanju razine kolesterola i triglicerida u krvi, širenju krvnih žila, te poboljšava krvotok i smanjuje potištenost, nesanicu i hiperaktivnost.

- Nalazi se u: nemasnom mesu, ribi, peradi, orasima, maslacu od kikirikija i obogaćenom brašnu.

- Ako u svoj organizam unosite dovoljno bjelančevina, onda vjerojatno primate i dovoljno niacina. Starije osobe, osobe koje boluju od hipertireoze, alkoholičari te trudnice ili dojilje su sklonije nedostatku niacina.

- Nedostatak niacina uzrokuje: probavne tegobe, gubitak teka, slabost u mišićima, crven i upaljen jezik, ranice u ustima, glavobolje, razdražljivost i potištenost, te izuzetno velik manjak uzrokuje pelagru.

IZJAVA O ODRICANJU ODGOVORNOSTI: Svi tekstovi i članci su samo neobavezne informacije. Koristite ih na svoju osobnu odgovornost i rizik. O svakom pitanju, prijedlogu ili informaciji iz teksta konzultirajte stručnu osobu ili liječnika.

Oglas

 

 

Alati i kalkulatori:

vitamini i mineraliPOTROŠNJA KALORIJA

vitamini i mineraliTABLICA KALORIJA

vitamini i mineraliINDEKS TJELESNE MASE

vitamini i mineraliKONTRACEPCIJA

vitamini i mineraliDEPILACIJA