Zdravlje Vitamini i minerali

Oglas
 

VITAMIN B12 (KOBALAMIN)

VITAMIN B12 (KOBALAMIN)

VITAMIN B12 (KOBALAMIN)

- Ovaj vitamin, kao i ostali vitamini B skupine, ima važnu ulogu u pretvaranju masti, ugljikohidrata i bjelančevina u energiju. Još je vrlo bitna osobina da sudjeluju u proizvodnji crvenih krvnih stanica. Važan je i za proizvodnju genetskog materijala RNA i DNA, te mijelina.

- Vitamin B12 se nalazi u proizvodima životinjskog podrijetla, tj. u iznutricama, mliječnim proizvodima, jajima i ribama.

- Manjak ovog vitamina javlja se vrlo rijetko, najčešće u alkoholičara, vegetarijanaca, trudnica i dojilja. Do manjka najčešće dolazi zbog nemogućnosti apsorpcije. Znakovi manjka su slabost, gubitak težine, neugodni tjelesni mirisi, bolovi u leđima, trnci u rukama i nogama, bolnost jezika, veći manjak dovodi do perniciozne anemije koja uzrokuje umor, sklonost krvarenju, bljedoću, bolove u trbuhu, razdražljivost i depresiju.

IZJAVA O ODRICANJU ODGOVORNOSTI: Svi tekstovi i članci su samo neobavezne informacije. Koristite ih na svoju osobnu odgovornost i rizik. O svakom pitanju, prijedlogu ili informaciji iz teksta konzultirajte stručnu osobu ili liječnika.

Oglas

 

 

Alati i kalkulatori:

vitamini i mineraliPOTROŠNJA KALORIJA

vitamini i mineraliTABLICA KALORIJA

vitamini i mineraliINDEKS TJELESNE MASE

vitamini i mineraliKONTRACEPCIJA

vitamini i mineraliDEPILACIJA