Zdravlje Vitamini i minerali

Oglas
 

VITAMIN A (BETA KAROTEN, RETINOL)

VITAMIN A (BETA KAROTEN, RETINOL)

VITAMIN A (BETA KAROTEN, RETINOL)

- Vitamin A je prvi otkriveni vitamin. Vrlo je važan za dobar vid, zdravu kožu, kosu i sluznice grla, nosa, dišnog i probavnog sustava. Potreban je i za pravilan rast i razvoj kosti i zuba. Još jedna njegova značajna djelotvornost je i u pospješivanju zacjeljivanja rana i primjenjuje se za liječenje kožnih poremećaja. Također, preporučuje se uzimanje nekoliko mjeseci prije i za vrijeme sunčanja.

- Beta karoten, prethodnik vitamina A je pigment koji se nalazi u biljkama. Koža stvara zalihe beta karotena, organizam ga prerađuje i po potrebi proizvodi vitamin A. Višak beta karotena djeluje kao antioksidans i potiče rad imunološkog sustava.

- Nalazi se u naranči, te žutom voću i povrću, također u tamnozelenom lisnatom povrću (npr.kelj), vrhnju, maslacu te punomasnom mlijeku.

- Vitamin A se dugo skuplja u organizmu, pa posebni dodaci nisu preporučljivi jer previše tog vitamina može izazvati glavobolje, mučnine, povraćanje…


IZJAVA O ODRICANJU ODGOVORNOSTI: Svi tekstovi i članci su samo neobavezne informacije. Koristite ih na svoju osobnu odgovornost i rizik. O svakom pitanju, prijedlogu ili informaciji iz teksta konzultirajte stručnu osobu ili liječnika.

Oglas

 

 

Alati i kalkulatori:

vitamini i mineraliPOTROŠNJA KALORIJA

vitamini i mineraliTABLICA KALORIJA

vitamini i mineraliINDEKS TJELESNE MASE

vitamini i mineraliKONTRACEPCIJA

vitamini i mineraliDEPILACIJA