SELFHELPTajna pozitivnog stava prema životu

 

 

 

Tajna pozitivnog stava prema životu

 

Pozitivan stav ne znači zavaravanje ili ignoriranje činjenica, ali bez obzira na okolnosti možete odabrati biti pozitivni ili negativni.

Ključna stvar pozitivnog stava je zahvalnost.

Prečesto stvari i ljude oko sebe uzimamo zdravo za gotovo bez imalo zahvalnosti, a sve ono što nemamo shvaćamo vrlo ozbiljno, što uzrokuje negativan stav prema životu.

Postoji jedno zanimljivo istraživanje na parovima koji su u vezi: ako u nekoj vezi partneri imaju jednak broj pozitivnih i negativnih zajedničkih iskustava, oni misle kako imaju problematičnu vezu. Tek parovi koji imaju pet do deset puta više pozitivnih iskustava od negativnih smatraju kako im je veza zadovoljavajuća.

To je zanimljivo zar ne? To znači da su nam negativni trenuci puno značajniji od pozitivnih koje doživljavamo kao nešto sasvim prirodno.

Iz toga se da izvući zaključak kako da bi bili zadovoljni na svaku stvar koju nemamo moramo pronaći desetak stvari koje imamo i na kojima možemo biti zahvalni.

Zbog toga je lako uvući se u negativno razmišljanje, a što više razmišljate o negativnim stvarima to se one doimaju veće, te je sve teže i teže primijetiti ono pozitivno.

Kako izbjeći rast negativnosti?

- Vježbajte „mišiće zahvalnosti“ – Prije nego što zaspite, u krevetu, prođite kroz dan usredotočeni na lijepe stvari i pobrojite sve ono na čemu možete biti zahvalni.

- Usredotočite se na jednu pozitivnu stvar. U vremenima kada se ne možemo sjetiti puno toga lijepog biti će dovoljno da se usredotočite na jednu lijepu stvar, neku osobu koju volite ili nešto lijepo što vam se dogodilo, te razmišljajte o tome, prizivajući najljepša sjećanja i slike.

- Svaki put kada biste o nekome rekli ili pomislili nešto loše, prisjetite se da ta osoba sigurno ima 5 puta više pozitivnih osobina samo ih vi ne primjećujete.  Pokušajte se prisjetiti koje bi te osobine bile.

Da se malo našalimo: Pozitivan stav neće riješiti sve vaše probleme, ali će živcirati dovoljno ljudi da vrijedi truda, Herm Albright.

Kako postati pozitivna osoba?

-1- Shvatite da je nešto moguće umjesto da sebi govorite zbog čega nije moguće.

-2- Osvijestite svoj govor sa samim sobom.

-3- Zgnječite negativne misli poput kukca.

-4- Zamijenite ih pozitivnim mislima.

-5- Zavolite ono što već imate.

-6- Budite zahvalni za svoj život, darove i ljude oko sebe…

-7- …svakodnevno.

-8- Usredotočite se na ono što imate, a ne ono što nemate.

-9- Nemojte se uspoređivati s drugima.

-10- Ali potražite u njima inspiraciju.

-11- Prihvatite dobronamjerne kritike.

-12- Ali ignorirajte gunđala.

-13- Shvaćajte loše stvari kao nužne kako biste naučili cijeniti dobre.

-14- Kamen spoticanja može postati stepenica za put prema gore.

-15- Okružite se pozitivnim ljudima.

-16- Žalite se manje, smiješite se više.

-17- Zamislite da ste već pozitivna osoba.

-18- U svakom sljedećem djelu trudite se to i postati.

Politika privatnosti

Ova web stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Neki kolačići su nužni da bi stranica ispravno funkcionirala i bila dostupna, dok neki omogućavaju analiziranje posjećenosti i praćenje statistika o čitanosti sučelja. Također dijelimo kolačiće trećih strana poput oglašivačkih kuća, partnera za praćenje i analitiku posjećenosti, te društvenih medija. Nastavkom korištenja sučelja slažete se s tim. Više o pravilima privatnosti i kolačićima koji se pohranjuju.