SELFHELPVremenski ograničite emocije

 

 

 

Vremenski ograničite emocije

 

 

Emocije boje naš život najrazličitijim paletama boja i utječu kako doživljavamo svijet oko sebe.

 

Ponekad su emocije jaka reakcija na nešto što se dogodilo, a ponekad nas mogu posjetiti iz vedra neba, naizgled ničim izazvane i ničim uzrokovane, poput melankolije, tuge ili radosti.

 

Poput vremenskih prilika one dođu i prođu, ali utječu na naše mentalno stanje vibrama koje nose sa sobom.

 

Ponekad, neke emocije nas prate mnogo duže nego što bismo htjeli, te se počinjemo pitati kada će njihov pritisak popustiti. U ovakvim situacijama najčešće se radi o tuzi zbog gubitka drage osobe ili ljutnji zbog nečijih postupaka.

 

Uobičajeno, ako dopustimo emocijama da procvjetaju kada nas posjete, tada će se one prirodno izmjenjivati, te će jednu slijediti druga. Međutim, kada osjećamo da nas neke emocije proganjaju, to je najčešće zbog toga što ih se bojimo zaista osjetiti.

 

Emocije poput očaja ili bijesa su vrlo moćne, te je prirodno da ih ne želimo osjetiti njihovom puninom, te da ih pokušavamo u sebi sputati. Zasigurno ne želimo dopustiti da nas osjećaj bijesa preplavi i da kažemo neke stvari koje ćemo kasnije požaliti. Zbog toga kada se suočavamo s ovakvom situacijom korisno bi bilo postaviti svojoj podsvijesti pitanja poput: Koliko dugo trebam sjediti s ovim emocijama, koliko dugo trebam nositi sa sobom ove emocije prije nego što prođu?

 

Ako pitanje postavite iskreno i čekate, odgovor će stići.

 

Možda je postavljanje vremenskog ograničenja tehnika koja vam treba da vam omogući da osjetite emociju u njenoj puniti.

 

Kada dobijete osjećaj o tome koliko vremena trebate potrošiti na neku emociju postavite štopericu. Sjedite i otvorite se emociji koja vas proganja. Sve što trebate napraviti je osjetiti je.

Nemojte je ponovo odbacivati, vezati se uz nju ili djelovati na temlju nje. Dovoljno je osjetiti je u punini. Jednostavno joj dopustite da prostruji kroz vas.

 

Emocije imaju svoj prirodni ciklus, te možete biti potpuno sigurni da će kada dosegne svoj maksimum započeti njena silazna putanja, te da će potpuno nestati.

 

Na kraju ćete shvatiti kako je punina emocije, bilo negativna ili pozitivna, katalizator koji vam treba za potpuno izlječenje.

Politika privatnosti

Ova web stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Neki kolačići su nužni da bi stranica ispravno funkcionirala i bila dostupna, dok neki omogućavaju analiziranje posjećenosti i praćenje statistika o čitanosti sučelja. Također dijelimo kolačiće trećih strana poput oglašivačkih kuća, partnera za praćenje i analitiku posjećenosti, te društvenih medija. Nastavkom korištenja sučelja slažete se s tim. Više o pravilima privatnosti i kolačićima koji se pohranjuju.