Zdravlje Vitamini i minerali

Oglas
 

CINK

CINK

- Ovaj mineral sastavni je dio sinteze RNA i DNA. Sudjeluje u brojnim tjelesnim procesima kao što su razvoj i rast kostiju, disanje stanica, zacjeljivanje rana, utječe na sposobnost jetre da ukloni iz tijela otrovne tvari, metabolizam energije, aktivnost imunološkog sustava, te na regulaciju srčanog ritma i krvnog tlaka. Unapređuje zdravlje kože i kose, povećava osjet okusa, također, može poboljšati kratkotrajno pamćenje i pozornost. Često se primjenjuje i za liječenje akni, reumatskog artritisa i prostatitisa.

- Cinkova mast koja sadrži cinkov oksid najčešći je oblik za lokalnu primjenu i vrlo je korisna kod kožnih poremećaja, opeklina ili nekih drugih rana.

- Nalazi se u: nemasnom mesu, plodovima mora, jajima, soji, pšeničnim klicama, kikirikiju, siru...

- Mala djeca, trudnice, starije osobe i vegetarijanci su skloniji nedostatcima cinka u organizmu. Manjak urokuje gubitak okusa, ispadanje kose, bijele mrlje na noktima, dermatitis, umor, gubitak teka te sporo zacjeljivanje rana.

- Prevelike količine cinka mogu oslabiti rad imunološkog sustava, izazvati umor, glavobolje, mučnine, povraćanje, bolove u želucu, dehidraciju, te čak i prestanak rada bubrega.

IZJAVA O ODRICANJU ODGOVORNOSTI: Svi tekstovi i članci su samo neobavezne informacije. Koristite ih na svoju osobnu odgovornost i rizik. O svakom pitanju, prijedlogu ili informaciji iz teksta konzultirajte stručnu osobu ili liječnika.

Oglas

 

 

Alati i kalkulatori:

vitamini i mineraliPOTROŠNJA KALORIJA

vitamini i mineraliTABLICA KALORIJA

vitamini i mineraliINDEKS TJELESNE MASE

vitamini i mineraliKONTRACEPCIJA

vitamini i mineraliDEPILACIJA