LJUBAVČime je uzrokovana vaša ljubomora?!

 

 

 

Čime je uzrokovana vaša ljubomora?!

 

Čime je uzrokovana vaša ljubomora?!Često slušamo o ljubomori kao negativnom osjećaju koji je potrebno skriti ili ignorirati. No, je li to uvijek tako?! Ljubomora je najčešće potpuno opravdan osjećaj. Javlja se (osim ako niste patološki ljubomorni) na temelju intuitivnih predosjećaja.

Radi li se o opravdanoj ljubomori najbolje možete znati ako se realno zapitate koliko ste u prijašnjim vezama bili ljubomorni.

Kada ste bezrazložno ljubomorni


Ako ste  u vezama uvijek izrazito ljubomorni i posesivni, tada se pokušajte malo primiriti. Velika je vjerojatnost da je problem zapravo u vama. Trebali biste raditi na samopouzdanju.

Pokušajte što manje provjeravati partnera, prisilite se da mu vjerujete, ne upuštajte se u rasprave o nečemu što su samo vaše pretpostavke. Na kraju krajeva, prevara uvijek povrijedi čovjeka, bez obzira predosjećao je ili ga potpuno iznenadila. A saznat ćete prije ili poslije, ukoliko su vaše sumnje opravdane (iako vjerojatno nisu).

Neutemeljena ljubomora i stalna prigovaranja mogu čak i navesti partnera da započne razmišljati o njoj, iako prije nije imao namjeru. Možda će pomisliti, pa kad me već toliko optužuje, a ništa konkretno ne poduzima, vjerojatno ništa ne bi poduzela ni da se stvarno dogodi. A ustalo, prigovaranje i tako mora slušati. Pokušajte ne mučiti partnera sa svojim sumnjama i ne ugrožavajte ono što imate. Tek ako se pojave sigurni dokazi reagirajte. Ali nemojte ih opsesivno tražiti provjeravajući partnera.

Kada postoje razlozi za ljubomoru


Potpuno druga situacija je ukoliko s nekim partnerima osjećate potpunu sigurnost, bez i najmanjeg straha od prevare, dok s drugim vas ljubomora izluđuje. Tu se vjerojatno radi o pogrešnom ponašanju partnera. Ili vas zaista vara, ili zbog svoje nesigurnosti šalje vam signale kako postoji mogućnost da ćete ga izgubiti ili da niste jedina žena u njegovom životu. Ili je jednostavno nepopravljivi zavodnik (u negativnom smislu), pa možda nikad ne ide do kraja s drugim osobama, ali uvijek koketira i traži način da im se svidi. Iako to nije klasična prevara, jednako boli i vrijeđa drugog partnera, stvara u njemu osjećaj manje važnosti.

Ponekad, što zbog odgoja ili zbog vlastitog bezobrazluka, osobe ne znaju granicu između lijepog i pristojnog ponašanja prema drugim osobama suprotnog spola i njihovog zavođenja. U takvim situacijama svog će partnera optuživati kako je bolestan, patološki ljubomoran, nepovjerljiv, pa čak da je opsjednut. A u stvari je to refleksija onoga što sam jeste.

Ukoliko netko ne može razumjeti zašto imate potrebu da ga «provjeravate» (nazovete telefonski) dok je na poslovnom putu, a od vas očekuje da razumijete situaciju u kojoj on sjedi s konobaricom u hotelu u dva sata poslije ponoći za šankom, jer jednostavno mora se s nekim družiti, a poslovne kolege su papci koji su otišli prerano spavati, bježite od takve osobe «glavom bez obzira».

U takvim situacijama jedina mogućnost je da se partner promijeni, jer vi nećete postati manje ljubomorni, a neće vas ni uvjeriti kako je to normalno ponašanje - jer nije. 

Kada ljubomora postane psihološki problem


U ekstremnim situacijama ljubomora se može pretvoriti u ozbiljan psihološki problem, jer ćete zaista postati nesigurni, nepovjerljivi i vjerojatno nećete moći sklopiti prijateljstva s osobama istog spola jer ćete ih uvijek doživljavati kao potencijalnu konkurenciju.

U takvom partneru nikad nećete pronaći onu sigurnost i potporu koja vam je potrebna i zbog koje tražimo partnere. Partneri bi nam trebali olakšati život, a ne zagorčavati. I bez obzira koliko vas partner uvjeravao u suprotno potpuno ste u pravu. Pripazite samo da ne započnete razmišljati na način «svi su oni isti… pogledaj koliki imaju ljubavnice, mene moj bar ne vara…» Jer to nije istina, nisu svi isti i pogledate li malo druge ljude oko sebe, njihovo ponašanje, a ne samo prijatelje svog partnera, na koje se on poziva, uvidjet ćete da ipak ima drugačijih i da zaslužujete drugačijeg.

Više o temi ljubomore:


Kako ga učiniti ljubomornim?!
Pretjerana ljubomora je upozoravajući signal
Kako otkriti prevaru?
20 savjeta kako prepoznati tuđu ljubomoru i zavist

Kako se osloboditi ljubomore – 5 savjeta -


1-    Priznajte

O ljubomori trebate izravno razgovarati s partnerom. Ako neku emociju ne izrazite ona će samo bujati u vama, a u glavi ćete smišljati sve više i više optužbi. Razgovarajte o osjećaju ljubomore bez optužbi. Predložite konkretne akcije koje bi partner mogao poduzeti da se vi osjećate sigurnije. Što budete povezaniji s partnerom to će biti manje ljubomore.

2-    Naučite se nositi sa stresom koji ljubomora izaziva u vama


Kada osjetite ljubomoru već ste anksiozni i preplavljeni emocijama. Prije nego što se obratite partneru vezano uz ljubomoru riješite se stresa vježbanjem, zdravom prehranom, meditacijom, molitvom ili nečim što vas opušta.

3-    Koristite rječicu ja

Kada razgovarate s partnerom uvijek govorite „ja se osjećam pomalo ljubomornom…“ i slično. Nemojte optuživati partnera, ali s druge strane objasnite partneru da ako se ništa ne događa što bi trebao skrivati tada mu ne bi trebao biti problem razgovarati o njegovom ponašanju i onome što vas čini ljubomornom.

4-    Smanjite zahtjeve

Budite umjereni sa zahtjevima koje postavljate partneru. Pokažite povjerenje kako bi vam se postupno počeo otvarati i kako biste mogli razgovarati o onome što vas čini ljubomornom osobom.

5-    Postavite granice i nemojte ih prelaziti

Bez obzira koliko se nesigurno osjećali nemojte slati mailove svake minute ili zvati partnera. Naravno da želite vratiti kontrolu u vašem odnosu i kontrolu nad svojom ljubomorom, ali to se postiže povjerenjem, a ne ljubomornim ispadima.

Politika privatnosti

Ova web stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Neki kolačići su nužni da bi stranica ispravno funkcionirala i bila dostupna, dok neki omogućavaju analiziranje posjećenosti i praćenje statistika o čitanosti sučelja. Također dijelimo kolačiće trećih strana poput oglašivačkih kuća, partnera za praćenje i analitiku posjećenosti, te društvenih medija. Nastavkom korištenja sučelja slažete se s tim. Više o pravilima privatnosti i kolačićima koji se pohranjuju.