LJUBAVNaučite jezik ljubavi

 

 

 

Naučite jezik ljubavi

 

 

Bračni terapeut Andrew G. Marshall opisuje kako parovi mogu sačuvati svoju vezu samo poboljšanjem načina komunikacije.

Postoji pet osnovnih načina (jezika ljubavi) na koji možete izraziti svoju ljubav :

  1. vrijeme,

  2. dodir,

  3. brižljivo djelovanje,

  4. riječi i

  5. pokloni

Naravno ako vi i partner komunicirate različitim kanalima (jezicima ljubavi), vaša poruka upućena partneru može proći nezamijećeno ili je partner može pogrešno protumačiti, dovodeći vašu vezu u opasnost. Na sreću, postoje načini na koje možete naučiti razgovarati s razumijevanjem s partnerom.

GOVORITE LI ISTIM JEZICIMA LJUBAVI?

Kada se zaljubimo pretpostavljamo da izabrani partner shvaća ljubav na potpuno jednak način kao i mi. Što je u prvoj fazi zaljubljenosti uglavnom i istina, jer partneri na početku veze komuniciraju na svih pet načina. Međutim, u slijedećoj fazi kada se svaki partner vraća svome izvorno naučenom jeziku ljubavi, dolazi do prvih nesuglasica i sumnji. Zamislimo partnere koji govore različitim jezikom, jedan vjeruje da se ljubav pokazuje kupovanjem poklona, dok drugi preferira izjavljivanje ljubavi. Kod prvog praznika ili rođendana doći će do nesporazuma. Partner koji očekuje poklone osjećat će se nevoljeno jer nije dobio poklon, a partner koji želi svoj rođendan provesti uz kamin u ugodnom razgovoru razočarat će se priredi li mu ovaj tulum i obaspe hrpom poklona koji za njega nisu ništa drugo nego bezvrijedne stvari.

Za početak upoznajmo pobliže načine iskazivanja ljubavi:

 

JEZIK LJUBAVI 1 :

Kvalitetno provođenje zajedničkog vremena

Pod ovim se podrazumijeva ležanje u zagrljaju dok partneri zajednički gledaju TV ili planiranju zajedničkog odmora. Ovakve osobe često ne shvaćaju partnera koji provodi previše vremena s prijateljima, na poslu ili baveći se hobijima. Njihova najčešća pritužba bi bila: nikad ništa ne radimo zajedno ili za sve imaš vremena osim za mene.  Najgora stvar koju partner može napraviti je zaboraviti na rođendan, otkazati važno obiteljsko okupljanje, zbog posla ili prijatelja.

Ako u ovome prepoznajete vašeg partnera – Neka vam ništa ne bude važnije od druženja s partnerom. Pokušajte partnera uključiti u svoje aktivnosti, ukoliko ne možete ono vrijeme koje provodite zajedno pokušajte biti potpuno usredotočeni na partnera, također nemojte samo dijeliti vrijeme nego i misli i aktivnosti. Postavite si obvezu kako ćete određeno vrijeme u tjednu provoditi s partnerom u nekoj zajedničkoj aktivnosti ovisno o vašim mogućnostima.

 

JEZIK LJUBAVI 2 :

Brižljivo djelovanje

Ovo je najuobičajeniji način ljubavnog jezika. Osobe koje pokazuju svoju ljubav kroz brižljivo djelovanje najčešće ćete čuti kako govore: djela govore više od riječi. Ljubav se pokazuje kroz npr. kuhanje za partnera, pomaganje partneru da opere auto, tako što ćete odvesti partnerovu sestru u 3 ujutro na autobusni kolodvor i sl.  

Ako u ovome prepoznajete vašeg partnera – Svjesno se prisilite da tražite načine na koje biste partneru mogli pokazati ljubav. Instalirajte novi antivirusni softver na njegovo računalo ili ga iznenadite večerom, ponudite se oprati suđe… Ovakvi partneri posebno cijene napravite li nešto što se normalno  od vas ne očekuje. Ako niste sigurni što biste mogli napraviti za partnera, slušajte na što ste najčešće žali. Vama se na samom početku ovakvi postupci mogu činiti pomalo usiljenima ili možete osjećati kao da nešto glumite, ali to je jedini način na koji možete partneru pokazati koliko vam je stalo.

 

JEZIK LJUBAVI 3:

Dodir (zaljubljeni fizički kontakt)

Vjerojatno prvo što vam pada na pamet je seks, ali najčešće su mnogo važniji zagrljaji ili spontani poljupci. Ovakve osobe obožavaju držanje za ruku ili npr. masaže. Vjerojatno ćete od njih čuti rečenice: dođi da te poljubim, zagrli me i sl.  Naravno, može ih potpuno uništiti ako ih partner odbije zbog toga što je zauzet nekom drugom aktivnosti.

Ako u ovome prepoznajete svoga partnera – Zaljubljeni fizički kontakt je najbolji ako nije vezan uz seks. Trebali biste nježno staviti ruku na partnerova leđa dok izlazi prostorije, dok gledate film zagrlite partnera… Samo na jednostavne neseksualne načine možete partneru pokazati da vam je stalo. Nemojte se ustručavati pitati partnera što voli, a gdje postavlja granicu dodira u javnosti.

 

JEZIK LJUBAVI 4:

Riječi

Ovakve osobe žele da cijeli svijet zna koliko imaju osobitu vezu. Nemojte se iznenaditi ako vam u lokalnom baru otpjevaju pjesmu. Oni će vam često ponavljati koliko vas vole, a najviše će ih zaboljeti odgovori li partner omalovažavajući njihove riječi „To govoriš samo zato da bi…“.

Ako prepoznajete svoga partnera – Komplimenti su važni ovim osobama i oni žele da njihovi partneri stalno slave njihovu vezu i njihov odnos. Često ponavljajte partneru koliko ga volite, komplimentirajte mu i koristite velike riječi za opis partnera i vašeg odnosa.

 

JEZIK LJUBAVI 5:

Darivanje

Nevažno radi li se o skupom komadu nakita ili čokoladi „darivatelji“ vole iznenaditi svoga partnera i obasipati ga sitnicama. Čuti ćete ih kako govore: vidio sam ovo i sjetio se tebe. Najgora stvar koju možete napraviti je misliti ili još gore reći „a što ću s tim?“.

Ako prepoznajete svoga partnera – Današnje društvo je gotovo opsjednuto darivanjem i poklonima tako da se zaboravlja njihova prava poruka, što osobe iz ove grupe još uvijek prepoznaju (ako izuzmemo materijaliste), njima poklon znači: „Ovim ti želim reći kako sam mislio na tebe“. Zbog toga nemojte čekati posebne prilike, mnogo malih poklona, sitnica pomoći će da pokažete partneru kako vam je poseban i koliko ga volite.

 

Mnogo ljudi će iz prve prepoznati njihov osnovni jezik ljubavi, ali ako niste sigurni završite ove dvije slijedeće izjave: «Najviše voljenom/voljenim se osjećam kada…» i «Najviše se žalim na partnera zbog toga što on nikad ne…». Posebno druga rečenica će vam otkriti jezik kojim vi govorite, zbog toga što se najčešće žalimo na ono što želimo najviše.

Kako biste otkrili kojim jezikom vaš partner govori zamislite kako bi on završio ove dvije rečenice.

 

Ako vaša veza trenutno prolazi kroz težu fazu, vrlo je važno prije prekida pokušati prilagoditi svoj jezik ljubavi partnerovom. Ipak, ukoliko oba partnera nisu spremna na kompromise i promjene u svome načinu komuniciranja i ponašanja teško će biti pronaći zajednički jezik ljubavi.

I jedan i drugi partner bi se trebali zapitati slijedeća pitanja:

-          Kada sam zadnji put dao partneru neki kompliment?

-          Kada sam zadnji put kupio partneru poklon, a da nije bila nikakva posebna prilika ili rođendan?

-          Kada smo zadnji put partner i ja izašli na intimnu večeru?

-          Kada sam zadnji put dodirnuo partnera na pun ljubavi i nježan način, osim ako to nije bio uvod ili poticaj za seks?

-          Kada sam zadnji put napravio uslugu partneru, a da me nije tražio? 

 

Ako je odgovor na svako pitanje u zadnjih nekoliko dana, možete sebi dati peticu iz ljubavnog komuniciranja, kroz prošli tjedan je dobro, a kroz protekli mjesec je tolerantno. Ako je na neko pitanje odgovor bio izvan proteklih mjesec dana ili ako se ne možete sjetiti, hitno razgovarajte s partnerom, pokušajte prepoznati njegov jezik ljubavi i pokušajte iskazivati ljubav na nov način.

 

U potencijalno konfliktnim vremenima, jezik ljubavi, odnosno pojedine njegove riječi mogu biti toliko maskirane i skrivene jer partner pretpostavlja da je otvoren razgovor gotovo nemoguć.  Zbog toga bi ste trebali s partnerom u takvim situacijama razgovarati što otvorenije, ali na njegovom jeziku.

 

Slijedeći koraci mogu vam to olakšati.

  1. Razmislite kada ste zadnji put željeli nešto reći, a razgovor je protekao jako loše.

  2. Razmislite kada ste zadnji put željeli nešto reći, a kada ste izrekli zvučalo je potpuno drugačije od onog što ste zamislili.

  3. Smislite što više primjera za takve situacije.

  4. Razmislite o nekom aktualnom problemu o kojem bi ste trebali razgovarati.

  5. Upitajte sebe jesu li vaše rečenice jasne i trebate li u njih unijeti neke izmjene.

 

Zbog toga, želite li zaista učiniti da se partner osjeća voljeno pokušajte mu dati ono što njemu treba, a ne ono što biste vi željeli dobiti.

Kako otkriti prevaru?

10 stvari koje trebate znati prije nego partnera optužite za nevjeru

15 savjeta da započnete razgovor s osobom koja vam se sviđa

10 opasnih pogreški koje radite s muškarcima

Još pogrešaka koje žene čine i tako odbijaju muškarce

33 stvari o muškarcima koje trebate znati

12 savjeta kako prekinuti vezu

Zašto muškarci naglo gube interes?

5 načina na koje ćete ga natjerati da se zaljubi u vas

Za muškarce: Kako privući ženu

Što raditi ako vam je partner depresivan

Privucite ljubav svog života

Kako predosjetiti kraj veze

20 savjeta da ga privučete

Što napraviti kada se on prestane javljati

Kako se nositi s partnerovom krizom srednjih godina

Kako pronaći muža u 40-toj

Kada on voli samo sebe

Emotivna prevara

Znakovi koji signaliziraju laž

Kako privući nekoga tko nije zainteresiran

Čime je uzrokovana vaša ljubomora?!

Doček Nove godine – vodič za solere

Sve vrste poljubaca

Za žene: Kako privući muškarca

10 stvari koje bi muškarci voljeli da žene znaju

Formula za uspjeh veze: Žena bi trebala biti starija 7 godina

10 razloga zbog kojih muškarci nestaju

Vruće – hladno veza

Koliko je izgled zaista bitan u ljubavi?

Kako zavesti mlađeg dečka?!

Što bi muškarci voljeli da žene znaju

Kako preživjeti 9 faza braka

Kako ga učiniti ljubomornim?!

Kako izliječiti slomljeno srce

10 signala da vas neće nazvati

10 koraka do savršenog Valentinova

Kada je vrijeme da krenete dalje nakon prekida

3 najveće pogreške koje solo djevojke čine

20 muških fraza kod prekida i što zaista misle

8 savjeta da prebolite prošlu vezu jednom zauvijek

Oduševite je na prvom spoju

Želite vratiti bivšeg?

6 jasnih signala da vas bivši želi natrag

Veliki ljubavni mitovi zbog kojih ostajete sami

Što osjećaju muškarci, a što žene?

Zlatno pravilo u vezi: pokažite poštovanje

Kako preživjeti prekid?!

Top 10 romantičnih komedija

Kako ga zavesti govorom tijela

Jesam li zaljubljen/a?!

10 praktičnih savjeta kod upoznavanja s dečkovim roditeljima

Naučite staviti sebe na prvo mjesto

Pozvati ga van?

10 načina da učinite ljubav nezaboravnom

Vjerujete li mu?

Lijepa, uspješna, pametna, a sama. Znate li zašto?

Šest faza slomljenog srca

20 mjesta gdje pronaći dečka do Valentinova

Što muškarci misle o ženama

Trebate li oprostiti partneru ovih pet stvari

Savjeti za one koji idu na spoj na slijepo

Naučite jezik ljubavi

Kako i zašto volimo?

Zbog čega su i pametne žene glupe u ljubavi?

Ljubav u teretani–dobra ideja ili promašaj?

Jesmo li po prirodi monogamni?

Načini za koje ne biste mislili da vam mogu spasiti brak

Kako prepoznati da nije zainteresiran za vas

Kako prepoznati da je zainteresiran za vas, a da ne pitate

Kako pronaći partnera

Koliko i kada dati u ljubavi?!

Kako da budete neodoljivi

Recept za ljubav

Neka vas voli zauvijek

Slobodni i usamljeni

7 ljubavnih savjeta nakon duge veze

Kako se ponašati sa suprugom ili dečkom u društvu

Kako povećati kemiju u vezi

Savjeti za bezbolan prekid

Oxytocin - tajna ljubavi

Kako se nositi s partnerom radoholičarom

6 Signala da bi vaša veza iznenada mogla završiti

Depresivni zbog prekida? Evo što biste trebali činiti

4 razloga da prestanete žaliti za bivšim iako ste vi krivi za prekid

Tipovi ljubavnika

Razvoj zdrave veze

Dok čekate pravog, nemojte čekati

Moderan brak – igra na sve ili ništa

Politika privatnosti

Ova web stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Neki kolačići su nužni da bi stranica ispravno funkcionirala i bila dostupna, dok neki omogućavaju analiziranje posjećenosti i praćenje statistika o čitanosti sučelja. Također dijelimo kolačiće trećih strana poput oglašivačkih kuća, partnera za praćenje i analitiku posjećenosti, te društvenih medija. Nastavkom korištenja sučelja slažete se s tim. Više o pravilima privatnosti i kolačićima koji se pohranjuju.