187. samoborski fašnik

187. samoborski fašnik

187. samoborski fašnik

187. samoborski fašnik

Pripreme mjesnih odbora za fašničku povorku

ZAJEDNO JE LAKŠE RADITI I LJEPŠE LUDOVATI

Ulaz za sve programe i na svim lokacijama samoborskog fašnika besplatan!

– Tko se boji mraka još? Teleportirali smo u Lijepu našu kmetove i feudalce iz dalekog Srednjeg vijeka, koji su ovdje našli još veći mrak: sirotinju i tajkune. Sve ih moramo nekako prebaciti do Samobora a Svevišnji nam baš ne ide na ruku, pa sav trud ulažemo u osmišljavanje prijevoza. Naravno, teškoće nas neće obeshrabriti jer se na muci poznaju junaci, i svi se radujemo još jednom lijepom druženju 10. veljače. Nastupit će nas oko 40. U pripreme uključujemo sve koji to žele i mogu, od 8 do 80 godina – javlja nam Ksenija Jaklenec, zadužena za tekstove, osmišljavanje kostima i scenografiju u MO Rakov Potok, dok alegorijska kola priprema muški dio ekipe.

Nekoliko fotografija s priprema, poslali su nam iz MO Braslovje, gdje izrađuju, otkrili su nam, naoružanje i ostale rekvizite za nastup. Kažu da im uz rad i druženje lijepo prolazi vrijeme i vesele se nastupu u nedjelju, 10. veljače.

A iz MO Pavučnjak pozvali su nas da same pogledamo kako to oni rade. I doista, imale smo što vidjeti! Subotama se okupljaju na čak tri lokacije i pripremaju se za nastup u povorci MO. Alegorijska kola „grade“ u Stolariji TiIP interijeri, iz koje vlasnici, Tomo i Ivica Palčić miču za tu priliku sav posao i zajedno s mladim i starim dobrovoljcima režu, pile, oslikavaju kola. Za nastupe ne koriste traktore i kamione, već sami izrađuju kola u Bravariji Josipa Šolčića i u nastupu sva kola pokreću isključivo na „ljudski“ pogon. Istovremeno desetak švelja – hobistica na čelu s Ivankom Palčić kroji i šije kostime za brojnu svitu, njih 120 koji će nastupiti u povorci MO 10. veljače. U Vatrogasnom domu sastaju se „glumci“ i uvježbavaju tekstove, jer oni na pozornici ništa ne čitaju, sve se govori napamet! Tamo se uvježbavaju i plesne i pjevane točke programa. Svaki put imaju i pravu generalnu probu, a glavni „meštar“ od organizacije i priprema, idejni tvorac, pisac tekstova, režiser… je mjesni vjeroučitelj, Robert Karlovčec.

A kad ih pitamo što im je najvažnije na Fašniku, jednodušno se slažu da je to druženje, zajednički rad, zajedničko veselje i duh zajedništva koji je, sami kažu, osnovna karakteristika njihovog sela. Od 600 stanovnika, čak 150 ih je uključeno u pripreme i nastup na Fašniku, i to od 7 do 77 godina! I svaki im je jednako važan, ističu. A važna im je i njihova maskota – Pauk bez kojega nikad ne nastupaju.

Posljednjih desetak godina osvajali su uglavnom neko od prvih mjesta, no to im nije toliko važno, već ističu da nikad do sada nisu dvaput koristili iste rekvizite, u koje uz novac koji dobiju od grada i uloženi trud, često dodatno ulažu i svoj novac za kupnju materijala. Kažu da su ih 2006. godine, kad su imali „Dolazak Hrvata“, čak htjeli diskvalificirati, zbog „preozbiljnog“ nastupa koji je izgledao kao kazališni, od glume i scenografije, do kostima. Ali ipak nisu i osvojili su 1. mjesto. A svoje nastupe redovito snimaju sa čak dvije kamere i poslije proučavaju nastup, uče na greškama…

A kako to da lani nisu nastupili? Kažu da su se htjeli malo odmoriti i došli su na Samoborski fašnik kao promatrači. I uživali u tome. A zajednički su otišli i na izlet na Riječki karneval – i tamo se može puno naučiti, kažu. Redovito nastupaju i na Velikogoričkom fašniku, gdje su triput osvajali prvo mjesto.

I na kraju, poručili su Princezi Sraki da ne brine, da joj neće nauditi i da može slobodno doći k njima u povorku (ma što to značilo?)!

Mjesni odbori, njih 13, nastupit će u povorkama nedjeljom, 3. i 10. veljače od 15 sati, pa pozivamo sve željne dobre zabave i smijeha da ih dođu pogledati i poslušati jer, iskustvo nam govori, isplati se. A treba i pljeskom nagraditi taj veliki trud koji ulažu u pripreme za nastup i time doprinose očuvanju tradicija Samoborskog fašnika.

Objava za medije od: PR 187. Samoborskog fašnika

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)