Otvorenje izložbe „Klimt u Zagrebu“,

Otvorenje izložbe „Klimt u Zagrebu“, Galerija Kristofor Stanković, 18.30 sati

Zagreb, 09.10.2012. – Večeras se u Zagrebu, u galeriji Kristofor Stanković, Ulica sv. Ćirila i Metoda 5, otvara izložba pod nazivom „Klimt u Zagrebu“.

 

Zaljubljenici u stvaralaštvo slavnog austrijskog slikara Gustava Klimta će u galeriji koja se nalazi u sklopu Gradske skupštine Grada Zagreba od 10. do 20. listopada uz slobodan ulaz imati prilike vidjeti 16 visoko kvalitetnih reprodukcija njegovih planetarno poznatih slika. Riječ je izložbi koju povodom proslavljanja Godine Gustava Klimta organizira poduzeće COMPRESS – Kontaktni ured grada Beča u Zagrebu.

Iako nije riječ o originalim djelima vrijednost izložbe leži u činjenici da na jednom mjestu mogu biti viđenje reprodukcije bečkog poduzeća TWIN koje do sada još nikada nisu zajedno predstavljene u okviru neke izložbe. Reprodukcije koje je načinilo poduzeće TWIN (www.twin.cc), odnosno Manfred Thumberger i Oliver Stamm, su rezultat bliske suradnje s najvažnijim muzejima austrijskog glavnog grada koji posjeduju zbirke Klimtovih radova.

„Visoku kvalitetu naših reprodukcija zahvaljujemo nesmetanom pristupu originalima.

Reprodukcije nastaju tako što se originalna djela bez okvira podvrgavaju specijalnom digitalnom postupku fotografiranja. Na taj način nastaju probni uzorci koji se u suradnji s kustosima matičnih muzeja usklađuju toliko dugo dok se ne postigne gotovo potpuno podudaranje s originalima“, objašnjava Manfred Thumberger.

Pored poznatih fotografija kao što su „Poljubac“, „Emilie Flöge“, „Smrt i život“, „Attersee“ ili „Adele Bloch-Bauer“ u okviru izložbe u Galeriji Kristofor Stanković će biti predstavljene reprodukcije slika „Hygeia“ i „Prijateljice“– dvije slike čiji su originali 1945. izgorjeli tijekom požara u dvorcu Immendorf u Donjoj Austriji. Za stvaranje ovih dviju reprodukcija su korištene takozvane „fototipije”, koje su načinjene 20-ih i 30-ih godina prošlog stoljeća uz pomoć jetkanja staklenih površina. Usprkos njihovoj relativno maloj veličini današnje su digitalne tehnologije omogućile ove reprodukcije.

Po završetku izložbe slike putuju dalje za Beograd i Sofiju, a već su predstavljene u Bukureštu i Budimpešti.

Ulaz na izložbu je besplatan.

Objavljeno
Kategorizirano kao NAJAVE

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)