Tibina: Vampiri kroz povijest, mit i književnost

1

Sudjeluju: dr. sc. Tomislav Pletenac, etnolog

i BORIS PERIĆ, književnik.

Voditelj i urednik: Kristijan Vujičić

Tribina će se održati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića (Preradovićeva 5) u ponedjeljak, 30. ožujka, s početkom u 18 h.

Gotovo sve kulture imaju mitove o vampirima, od kineskih crvenookih čudovišta do grčke Lamije – od drevnog Egipta preko predkršćanske Europe, srednjega vijeka i kneza Vlada Tepeša – pa sve do danas. Gosti Tribine “Vampiri kroz povijest, mit i književnost”, književnik Boris Perić i etnolog Tomislav Pletenac, pokušat će odgovoriti na pitanja što su uopće vampiri i što o njima govore povijesna izvješća te kako razgraničiti povijest od mita, odnosno stvarno od izmišljenoga. Govorit će se i o tome koja su najznačajnija književna djela na temu vampira i koji su najpoznatiji nazivi za ova bića u našim krajevima. Dakako, najpoznatije legende o vampirima u Hrvatskoj ostavljene su za sam kraj Tribine.

Boris Perić – književnik, prevoditelj i novinar, autor je romana Vampir (2006.).
dr. sc. Tomislav Pletenac – etnolog, docent na Odsjeku za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Zajedno s Borisom Perićem napisao je knjigu Fantastična bića Istre i Kvarnera (2008.).

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)