Jack Turner „ZAČINI – Povijest jednog iskušenja“

zacini

U ovom iznimnom i uzbudljivom djelu, Jack Turner istražuje razdoblje od antike do renesanse, kada se ono što danas držimo običnim dodatkom prehrani mjerilo zlatom i krvlju.

Začini su davali pitkost kiselim srednjovjekovnim vinima, prikrivali zaudaranje mrtvaca i služili kao afrodizijaci za prvu bračnu noć. Bili su neophodni u kuhanju, medicini, bogoslužju i umijeću ljubavi, vjerovalo se da imaju čarobne moći, a bili su tako dragocjeni da su se često držali pod ključem. Nekima su začini predstavljali raj, drugima put u propast, ali bili su jaki simboli bogatstva i moći, a želja za njihovim posjedovanjem gonila je istraživače na put oko svijeta – i na divljaštvo.

Prateći začine po kontinentima, kroz književnost, povijest i mitologiju, Turnerovi Začini su zavodljiva priča o iznenađujuće velikom utjecaju začina na ljudske želje i postupke.

”Izvrsna i živopisna povijest potrage za začinima”
The New York Times

“Turner ima dar govoriti o minulim stoljećima na način koji odgovara našem vremenu. (…) Začini su povijest koja nas se tiče.”
The Christian Science Monitor

“Živahno… Svaka stranica odaje Turnerova savjesna istraživanja.”
The New Yorker

“Turner je dojmljivo isprepleo strahovito puno podataka u suvislu, napetu priču.”
San Francisco Chronicle

“Pravi užitak od knjige, napisan znalački, stilski i duhovito.”
New Scientist

Jack Turner rodio se 1968. u australskom gradu Sydneyju. Diplomirao je klasične studije na Sveučilištu u Melbourneu, a doktorirao međunarodne odnose na Oxfordu, gdje je dobio Rhodesovu stipendiju i potporu MacArthurove zaklade. Živi u Ženevi sa suprugom Helenom i sinom. Začini su njegova prva knjiga.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)