Mildreds – Život u ušima

mildreds-zivot-u-usima-cover-mali

Kada se prije dvije godine pojavio bend Mildreds i objavio svoj debitantski album „Brisači prašine“, svi su se pitali –tko su oni? Vrlo brzo je svima postalo jasno da se radi o vrhunskim glazbenicima. Članovi benda su Astrid Kuljanić – nekadašnja članica Putokaza, Blaž Celarec – istaknuti perkusionist i snimatelj, gitarist posebna zvuka Uroš Rakovec te Kruno Levačić i Žiga Golob – koji godinama zajedno sviraju (Uroš Rakovec trio, Transhistria Ensemble Tamare Obrovac, Adrabesa, Folkestra, Jani Moder kvartet, Vlado Kreslin, Bachology, itd.)

U odnosu na prvi album „Brisači prašine“, koji su sačinjavale isključivo obrade starih hrvatskih pjesama („Čokolada“, „Volim te budalo mala“, „Ulica jorgovana“, itd.), svojim drugim albumom Mildreds pred publiku izlaze s vlastitim autorskim pjesmama namijenjenima ljubiteljima ugodnog zvuka, tiše i romantične glazbe prožete optimizmom i entuzijazmom.

Ozbiljan i nenametljiv bas, zvuk gitare ekspresivan poput glasa, čvrst ali lepršav ritam bubnjeva i udaraljki, činele kao najljepši ukras i nježan ženski vokal čine cjelinu uz koju je teško ne doživjeti duboku reakciju koja vas „podiže iznad zemlje“. Svi sastojci u savršenoj ravnoteži vode slušatelja, korak po korak, u svijet Mildredsa – veseo, ali realan, izražajan i istovremeno enigmatičan, jedinstven i neponovljiv kao i njihov zvuk.

Novi album Mildredsa, pod nazivom „Život u ušima“, sastoji se od jedanaest autorskih pjesama i jedne obrade. Gost albuma je Blaž Pucihar koji je svojim klavirom obogatio pjesme „Novi san“, „Noć“ i „Muzika“. Većinu tekstova napisao je ili adaptirao Kruno Levačić, osim kompozicije „Sve se vrti“ autora Luke Bulića. Kompozicije su skladali Uroš Rakovec, Astrid Kuljanić, Žiga Golob i Kruno Levačić, a za produkciju su zaslužni Blaž Celarec i Boštjan Podlesnik (snimano u studijima Attic i Melopoja). Ovog puta ovaj slovensko-hrvatski bend je izašao izvan granica regije pa je za mix albuma zaslužan Milan Cimfe iz Sono Records studija u Pragu (čiju opširnu listu klijenata čine i David Bowie, Mike Stern, Julian Lennon, Living Colour i mnogi drugi).

Svaka pjesma s albuma sadrži neku svoju priču. O čemu govore, iz kojih je osjećaja i drugih izvora inspiracije nastao zvuk koji se proteže kroz svih 12 pjesama na albumu?

„Jedan dan“ – svojom atmosferom nas nježno uvodi u album, kao početni motiv mira i spokoja.

„Muzika“ – himna glazbi, no samo onoj koja vibrira vjerom u dobro i zajedništvo ljudi svjesnih potrebe za brisanjem granica te nam govori o stavu ovih umjetnika prema njihovoj umjetnosti koja „spaja ljude“, savršenom svijetu koji uzburkava njihovo srce i dušu, a taj neponovljiv osjećaj svojom glazbom na najljepši način prenose publici.

„Kruh i tulipani“ – govori, kao i film gotovo istog imena, „Panne e tulipane“, da tuga umire kad se ljubav rodi.
„Za dragu tebe“ – pjesma koja je nastala kao sjećanje na dan kada je ovaj svijet napustila Nina, koja će zauvijek ostati dio naših života.

„Nesmotrene cipele“- star, ali neumoran, avanturistički i zavodljiv duh tjera nas da uvijek ponovno otvorimo vrata i krenemo u istraživanje, otkrivanje novih slika i lica našeg svijeta.

„Pazite!“- daje najbolji odgovor na pitanja: Kakvi trebamo biti? Mali? Prestrašeni? Nesigurni? Lojalni? Vjernici? U što treba vjerovati? Uklopiti se, biti normalan?

„Žuti balon“ – kolaž slika kojem nema kraja, niz sjećanja na ostvarene i neostvarene želje.
„Laku noć“ – uspavanka za ljubav; zvukom gitare i romantičnim riječima opisuje najljepši osjećaj.
„Novi san“ – ponekad sanjamo ono što najviše želimo. Svakim novim snom, to postaje sve više nalik na stvarnost.
„Dođi“ – jedna od najrazigranijih pjesama na albumu, izražava ideju da optimizam nema neprijatelja, barem ne onih koji bi mu mogli naškoditi.
„Noć“ – zvuči kao slika ljetnog neba koje slušamo iz „hlada“ noći.
„Sve se vrti“ – pjesma o prolaznosti ljubavi, koje navodno traju vječno i stalnosti vremena, koje se navodno mijenja i prolazi.
Fotografije za album djelo su slovenskog fotografa Urbana Goloba, a dizajn covera izradila je riječka dizajnerica Veronika Uravić . Album je sufinancirao grad Rijeka.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)