Koliko kalorija na dan trebate – kalkulator –

Koliko kalorija na dan trebate

Teško je znati koliko kalorija nam na dan treba budući da smo svi naviknuli na informacije o općenitom prosjeku od nekih 2.000 kalorija dnevno za žene, i 2.500 kalorija za muškarce. Međutim realnost je mnogo drugačija, a potreba za kalorijama se značajno razlikuje ovisno o dobi, kao i koliko ste aktivni.

COVERmagazin.com nije autor kalkulatora, te ga samo prenosimo u najboljoj namjeri. Postoji mogućnost da će se u nekim izračunima potkrasti pogreška, pa sve informacije razmotrite zdravorazumski.

Na primjer osobi s dvadeset godina, koja je visoka 180 centimetara i ima 68 kilograma, te je vrlo aktivna u svakodnevnom žviotu trebat će 3000 kalorija za održavanje postojeće težine.

S druge strane osobi s 50 godina koja je visoka 163 centimetra i ima 63 kilograma, te radi na poslu na kojem uglavnom sjedi i ne vježba trebat će manje od 1500 kalorija da se ne bi debljala.

Pretpostavi li prva osoba kako joj treba prosječnih 2.000 kalorija vrlo brzo će početi gubiti na težini, a pretpostavi li druga osoba da joj treba 2000 kalorija počet će se debljati, a vjerojatno joj razlozi debljanja neće biti jasni jer će smatrati kako se zdravo hrani i pazi što jede poštujući nutricionističke principe.

Stoga bez obzira što je većina namirnica koje kupujete deklarirana na prosječnu potrošnju od 2000 kalorija, velika je vjerojatnost da vama treba više ili manje od tih 2.000.

Koliko kalorija na dan trebate – kalkulator –

Kalkulator kalorija

Please enter your age
Please enter your gender
Please enter your height
Please enter your weight (Kg)
Please select an activity level

Age – u ovo polje unosite koliko imate godina
Odabirete Male ako ste muško – Female ako ste žensko
Heigh – unosite u cm visinu
Weigh – unosite težinu u kilogramima
Your Activity Level – Odabirete jednu opciju
– Bazalni metabolizam
– Sjedački život s malo ili nimalo tjelovježbe
– Malo aktivan – tjelovježba 1-3 puta tjedno
– Umjereno aktivan – tjelovježba 3 – 5 puta tjedno
– Vrlo aktivna – tjelovježba 6-7 puta tjedno
– Ekstra aktivna – vrlo naporno vježbanje svakodnevno ili fizički posao

Tumačenje rezultata:

☛ You need _ Calories/day to maintain your weight.
Toliko vam kalorija dnevno treba da biste održali svoju težinu

☛ You need __ Calories/day to lose 0.5 kg per week.
Toliko vam kalorija dnevno treba da biste mršavili 0,5 kg tjedno.

☛ You need __ Calories/day to lose 1 kg per week.
Toliko vam kalorija dnevno treba da biste mršavili 1 kg tjedno.

☛ You need _ Calories/day to gain 0.5 kg per week.
Toliko vam kalorija dnevno treba da biste se debljeli 0,5 kg tjedno.

☛ You need __ Calories/day to gain 1 kg per week.
Toliko vam kalorija dnevno treba da biste se debljali 1 kg tjedno.

Razumijevanje kalkulatora unosa kalorija i gubitka težine

Prvi korak svakog gubljenja težine je shvatiti da omjer unosa i potrošnje kalorija mora biti u korist potrošnje.

Ako je mršavljenje vaš primarni cilj, mudro je koristiti kalkulator koji će vam reći koliko kalorija na dan vam treba, a ispod potražite odgovor koliko biste trebali kalorija unositi da biste zdravo mršavjeli.

Ovakvi kalkulatori, poput kalkulatora iznad, koji govori koliko kalorija dnevno trebate, ovisno o vašim željama, želite li očuvati svoju težinu, smršaviti ili se udebljati, rade na principu izračuna bazalnog metabolizma, to je potrošnja kalorija koju vaše tijelo troši kada bi se cijeli dan odmaralo, odnosno za vitalno funkcioniranje. Kada unesete svoje podatke, kalkulator će prvo izračunati koliko vam kalorija dnevno treba za jednostavno funkcioniranje, a zatim će ovisno o opciji koju ste odabrali, kakav životni stil vodite dati vam personalizirane podatke o kalorijama koje trebate, te ćete dobiti informaciju koliko vam kalorija dnevno treba prema vašim željama ako želite očuvati tjelesnu težinu, smršavjeti ili se udebljati.

Da biste uspješno koristili kalkulator koji će vam na kraju dati informaciju koliko kalorija vam na dan treba, trebat ćete unijeti neke podatke o sebi. Svoju visinu u centimetrima, svoju težinu, spol i razinu svakodnevne aktivnosti. To je iz razloga je svi ti faktori utječu na metavolizam, a u konačinici i na to koliko vam kalorija treba za održavanje postojeće težine ili mršavljenje. Ukolik oniste sigurni koliko ste dnevno aktivni pratite kroz nekoliko dana svoje aktivnosti. Ovjo je vrlo važna stavka koj utreba unijeti u kalkulator budći da o razini aktivnosi uvelike ovisi broj potrebnih kalorija dnevno. Želite li izgubiti na težini zdrav gubitak je oko 0,5 kg na tjedan dana. Ovakvim tempom mršavljenja nećete narušiti zdravlje. Naravno moguće je smršaviti i brže, ali brže mršavljenje se ne preporučuje posebno ako trebate izgubiti više kilograma.

Ako dodatno smanjite kalorije, brže ćete mršaviti, ali nije ni sigurno ni praktično smanjiti unos kalorija na ispod 1.000. Osjećat ćete veću glad, te ćete biti skloniji prejedanju i brezom odustajanju od dijete.

Puno bolja opcija je jesti umjereno, odnsno umjereno smanjiti unos kalorija,te dodatno gubiti kalorije tjelovježbom. Tada će se osom mršavljenja i vaše tijelo ljepše oblikovati.

Ako se želite udebljati, tada biste trebali unositi više kalorija nego što potrošite tijekom dana. Zdravo debljanje bi trebalo ići još sporije od mršavljenja, ali nikako se nemojte na silu prejedati da biste ubrzali debljanje. Debljati se treba mudrim odabirom namirnica koje su zdrave, ali nešto kaloričnije.

Ispod ćete pronaći korisne linkove o kalorijama i savjetima kako najlakše brojati kalorije.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)