Beč dobiva muzej posvećen Ludwigu van Beethovenu

Beč dobiva muzej posvećen Ludwigu van Beethovenu

 

Otvorenje novog muzeja najavljeno je za 25. studenog 2017. godine

Život i djelo Ludwiga van Beethovena neraskidivo su povezani s austrijskom prijestolnicom. Slavni je skladatelj u Beč stigao 1787. kako bi studirao kod tada još slavnijeg Mozarta, a od 1792. se godine tamo trajno nastanjuje.

Iako u Beču postoje tri stana koja se dovode u vezu s Beethovenom i sastavni su dio Muzeja Grada Beča, do sada nije postojao muzej posvećen isključivo ovom glazbenom velikanu. Jedan od tri spomenuta stana, onaj u bečkoj četvrti Heiligenstadt, sada će stoga biti proširen i pretvoren u muzej posvećen životu i djelu ovog planetarno poznatog skladatelja.

Upravo u ovom je stanu Beethoven 1802. godine napisao pismo „Testament iz Heiligenstadta“, upućeno svome bratu, ali ga nikada nije poslao. U pismu izražava sav svoj očaj zbog progresivnog gubitka sluha. U istom je stanu radio i na nekim od svojih najvažnijih dijela, između ostalog na Simfoniji br. 2 i prvim skicama Simfonije br. 3.

Novi Beethovenov muzej osvrnut će se na život i rad slavnog austrijskog skladatelja s najnovijeg znanstvenog stajališta, a muzej će za posjetitelje biti otvoren 25. studenog 2017. godine.

Objava za medije

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)