Ne propustite Dane istarskih šparuga u sjeverozapadnoj Istri

Ne propustite Dane istarskih šparuga u sjeverozapadnoj Istri

Ne propustite Dane istarskih šparuga u sjeverozapadnoj Istri

Ne propustite Dane istarskih šparuga u sjeverozapadnoj Istri

Sezona branja carskog povrća je počela, a time i Dani istarskih šparuga koji se svake godine održavaju u organizaciji klastera Sjeverozapadne Istre.  Na području Umaga, Novigrada, Brtonigle i Buja održavaju se jedanaesti po redu Dani istarskih šparuga miris ove namirnice i toplina istarske gostoljubivosti kruži restoranima sjeverozapadne Istre od 21. ožujka pa sve do 14. svibnja.

Osim što je delikatesa u kulinarstvu, „carsko povrće“, kako su ga nazivali stari Rimljani, svoju je prepoznatljivost steklo zahvaljujući nutritivnim vrijednostima koje sadržava, zbog čega je idealno za reduciranu prehranu i proljetno čišćenje organizma. Šparoga je jedna od najcjenjenijih samoniklih kultura koje rastu na području Istre, a njena se vrijednost prepoznala i na europskoj razini, što dokazuje činjenica da će djelić istarske kulture i gurmanskih delicija biti dostupan u velikim gradovima poput Beča i Milana. U Beču će 4. travnja četiri restorana u organizaciji Turističke zajednice grada Umaga i uz podršku klastera sjeverozapadne Istre prezentirati svoja jela, a glavna tema press konferencije bit će predstavljanje šparoga kroz širok dijapazon jela u koja se mogu uklopiti. Sljedeći na redu je Milano, u kojem će se 11. travnja u suradnji s predstavništvom tamošnje Hrvatske turističke zajednice predstaviti Dani istarskih šparuga. Na novigradskom Šparugafestu, jednodnevnom gourmet-eventu koji će se ove godine održati 28. travnja, u sugestivnom ambijentu Parka Novigradske biskupije smještenom u samom centru povijesne jezgre grada na korak–dva od mora, za posjetitelje će ukusna i maštovita jela od samonikle šparoge pripremati iskusni kulinarski chefovi. Tijekom vikenda 21. do 23. travnja u Kaštelu nedaleko od Buja možete uživati u „šparogama na tisuću načina“, kako ističu organizatori  Šparogade, tradicionalne gastro manifestacije s bogatim kulturno–zabavnim, eno–gastronomskim i sportskim programom.

„Već jedanaestu godinu imamo priliku prenositi dugotrajnu istarsku tradiciju i prezentirati istarsku kulinarsku kulturu kroz mnoge gurmanske manifestacije, no Dani istarskih šparuga jedan su od događaja koji svake godine posjećuje sve više turista, što dokazuje da smo postali prepoznatljivi i na europskoj razini. Najbolja potvrda tome je što je vrhunska kvaliteta istarske kuhinje prepoznata i na našim tradicionalnim emitivnim tržištima, na kojima ćemo u suradnji s našim ugostiteljima i vinarima  tokom travnja u Beču i Milanu predstaviti naše delicije i dodatno promovirati manifestaciju Dani istarskih šparuga. Ovakve manifestacije pospješuju destinacijski turizam i ističu lokalne vrijednosti, a svi ti čimbenici zajedno doprinose produženju turističke sezone i pozicioniraju sjeverozapadnu Istru kao konkurentnu destinaciju“, izjavio je Milovan Popović, direktor Turističke zajednice grada Umaga i predsjednik klastera sjeverozapadne Istre.

Postoji obilje recepata za pripremu jela na bazi šparoga, a ovdje vam donosimo recept za tortelline od boškarina na kremi od divljih šparoga iz gourmet restorana San Rocco iz Brtonigle. Za ovu poznatu istarsku delikatesu potrebno je propirjati nasjeckano meso boškarina i sitno nasjeckani luk na maslinovom ulju dok tekućina od mesa ne ishlapi, a zatim začiniti solju i paprom. Za tortelline je potrebno rastegnuti smjesu i kalupom ili čašom napraviti krugove od oko 10 cm, napuniti ih nadjevom te zatvoriti u obliku tortelina. Za kremu je divlje šparoge potrebno očistiti, skuhati i na kraju izmiksati. Et voilà! Delicija koja osvaja i najistančanija nepca je spremna.

Posjetite i ovogodišnje Dane istarskih šparuga i u više od 30 restorana koji sudjeluju u manifestaciji uživajte u brojnim delicijama koje pobuđuju sva osjetila.

Objava za medije

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)