Počasna satnija Kravat pukovnije s građanima slavi svoj dan 10. srpnja na Dolcu!

foto_smjena straze

Počasna satnija Kravat pukovnije s građanima slavi svoj dan 10. srpnja na Dolcu!

Na dan kada Počasna satnija Kravat pukovnije obilježava i slavi svoj dan, u četvrtak, 10. srpnja uz već omiljeni program Smjene straže na Markovom trgu koji će se iznimno zbog proslave odvijati i taj dan,  Kravat pukovnija Zagrepčankama i Zagrepčanima daruje poseban program na zagrebačkom Dolcu!
„Pozivamo sve Zagrepčanke i Zagrepčane i drage goste našega grada da nam se pridruže na proslavi Dana Kravat pukovnije, kojim slavimo petu obljetnicu formiranja naše Počasne satnije Kravat pukovnije i našeg prvog javnog nastupa u Gradu Zagrebu. Upoznajte naše vojnike, saznajte o povijesnim običajima odijevanja i ratovanja, sudjelujte u javnom treningu naše satnije i okušajte se u streličarstvu,“  najavio je ususret proslavi Dana Kravat pukovnije Željko Matejčić, zapovjednik Kravat pukovnije samo dio atrakcija u kojima se taj dan očekuje aktivno sudjelovanje građana svih generacija na lokaciji Dolca. U proslavi će sudjelovati, stražmeštri,  vojnici, konjanici, oružari, bubnjari, stjegonoše i brojni drugi pripadnici Pukovnije, uz koje će se svi znatiželjnici moći upoznati i istražiti tradiciju hrvatskih vojnika slavne prošlosti iz 17. stoljeća.
Proslava Dana Kravat pukovnije započet će u 11 sati svetom misom i tzv. Blagoslovom stijega i stroja u Crkvi Sv. Marije na Dolcu, nakon čega će u 12 sati uslijediti već tradicionalni program Smjene straže na Markovom trgu  i ophodnja Počasne satnije Krvat pukovnije užim centrom Zagreba.
Od 17,30 do 20 sati, sve građane očekuje bogat interaktivan program na Dolcu, gdje je inače i sjedište Kravat pukovnije. Uz javni trening Kravat pukovnije u steličarstvu i drugim vojnim vještinama u kojem će iznimno moći sudjelovati i svi zainteresirani građani, održat će se i prigodan program za djecu s radionicama izrada lukova i strijela, te također treningom streličarstva za djecu.
Građani i predstavnici medija imat će priliku sudjelovati u natjecanjima iz tradicionalnog streličarstva uz prigodne nagrade za najvještije, a pobjednici će imati prilike okušati se i u rukovanju sabljama s pripadnicima Kravat pukovnije. Neće izostati ni dobra fešta, pa će se svi prisutni moći i dobro pogostiti na autentičan vojnički način!
Po uzoru na hrabre hrvatske čete lake konjice koje su u prvoj polovici 17. stoljeća u Europi sudjelovale u Tridesetogodišnjem ratu, današnja Počasna satnija Kravat pukovnije uz spomen  na uspjehe i junaštvo naših vojnika iz 17. stoljeća, kroz svoje aktivnosti oživljava kako vojnički duh toga vremena, tako i povijesne početke hrvatske kravate. Pukovnija hrvatske lake konjice je naime, osim iznimnog junaštva vojnika, bila prepoznatljiva i po odori, odnosno slikovitim rupcima što su ih vojnici nosili oko vrata i po kojima je kravata dobila naziv. Stoga su i vojnici današnje Počasne satnije Kravat pukovnije odjeveni u osuvremenjene replike odore hrvatskih vojnika iz 17. stoljeća, a njihov je svaki nastup, trening i program dojmljivo autentičan, kako po povijesnim činjenicama iz kojih je izrastao ovaj atraktivni projekt, tako i po vojničkom duhu od kojega se nikada u Kravat pukovniji ne odstupa!

Projekt Počasne satnije Kravat pukovnije sastavni je dio programa ustanove Academia Cravatica, a djeluje pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Grada Zagreba.

Objava za medije od: PR management

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)