Otvorenje prvog gong centra u Hrvatskoj

gong centar

Otvorenje Gong centra Prema Vama – prvi gong centar u  Hrvatskoj otvara vrata 26. ožujka

U Zagrebu se 26. ožujka otvara prvi gong centar u Hrvatskoj – Gong centar Prema Vama. Po uzoru na europske i američke gong centre, u prostoru Ilice  315, napokon  će svi zaljubljenici  u zvuk ovog drevnog instrumenta dobiti svoju glazbenu oazu.
Gong centar Prema Vama  zamišljen je  kao interaktivni centar i shop za sve fanove gonga, ali i znatiželjnike koji tek otkrivaju  tajne i mogućnosti gonga.
„U kolekciji našeg Gong centra Prema Vama trenutno je 25 gongova nekoliko svjetskih tradicija. Naravno, dominiraju popularni europski Paiste planetarni gongovi, a uskoro će im se pridružiti i gongovi Nepala, Vijetnama i Burme. Ponosni smo na  bogatstvo različitih vrsta gongova koje u Gong centru Prema Vama možemo predstaviti  građanima, a naš je centar inače i ovlašteni svjetski Paiste gong centar.
Namjera nam je upoznati sve zainteresirane s bogatom raznolikošću  oblika i zvukova  gonga, te mogućnostima primjene ovog neobičnog instrumenta, kako uporabom u zvukoterapiji, tako i sviranjem gonga kao instrumenta.
U sklopu našeg Gong centra otvorili smo i školu gonga, te pozivamo sve  zainteresirane da nam se pridruže, upoznaju gong, okušaju se u sviranju gonga i pridruže nam se na našem Putu gonga,“ ističe prof. Silvana Leskovar, voditeljica  Gong centra Prema Vama i certificirana gong terapeutkinja.

Zanimljivo je naglasiti da gongovi pripadaju najstarijim i najvažnijim glazbenim instrumentima u Jugoistočnoj Aziji. Njihovi se korijeni mogu pratiti unatrag do drugog tisućljeća prije Krista, ali se pretpostavlja da su puno stariji te se njihovom pradomovinom smatra područje Mezopotamije. Pripadaju grupi instrumenata poznatih kao „idiofoni“, jer kad ih ozvučimo palicom, vibriraju cijelom svojom površinom. Ovaj fascinantan instrument u  mnogim kulturama Istoka nosi aureolu svetosti, a već nekoliko tisuća godina, od svog nastanka ispod krušne peći, služi i kao instrument za iscjeljivanje, a vrlo je djelotvoran kod poremećaja izazvanih stresom, depresije, umora i iscrpljenost. Terapeutska svojstva gonga na Zapadu se ponovo otkrivaju posljednjih tridesetak godina, a zanimljivo je naglasiti da je gong jedan od najdjelotvornijih instrumenata koje možemo koristiti u terapiji zvukom, jer stvara zvuk potpune rezonancije i inkorporira sve tonove i harmonije zvučnog spektra.

U obredima, gong je sviran za prizivanje duhova i za tjeranje demona. Smatralo se da već i dodirivanje gonga donosi bogatstvo i snagu. U ritualima na Dalekom istoku, gong je zadržao svoj poseban značaj do danas a kao glazbeni instrument, gong se svirao na proslavama, raznim ceremonijama  i kazališnim predstavama. U glazbi visokih azijskih kultura gong je sviran i kao orkestralno glazbalo.
Od Svjetske izložbe u Parizu 1889. kada je došao u kontakt s javanskom glazbom, kompozitor Claude Debussy počinje uvoditi gong u svoju glazbu, a gong je prisutan i u  djelima  klasičnih kompozitora Puccinija, Orffa, Straussa i mnogih drugih.
Posebnost ovog instrumenta otkrila je već odavno i jazz i pop glazbena scena, a među fanove zvuka gonga ubrajaju se Miles Davis, Queen, Beatlesi, Frank Zappa, Jimi Hendrix, Led Zeppelin, Jethro Tull i mnogi drugi renomirani glazbenici.

Više informacija o Gong centru Prema Vama potražite na: www.premavama.com

Škola gonga i uvodni tečaj „Svirajmo gong“, u novootvorenom Gong centru Prema Vama održat će se već dan nakon otvorenja, u četvrtak 27. ožujka i petak, 28. ožujka u trajanju od 17 do 21 sat, a svečano otvorenje s početkom u 18 sati je otvoreno za javnost.

Objava za medije od: PR management

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)