Udruga Zora kreće sa sadnjom 10 stabala za 10 godina rada

udruga zora

Udruga Zora kreće sa sadnjom 10 stabala za 10 godina rada

Udruga Zora u rujnu ove godine proslavila je 10 godina aktivnog rada, te pokrenula kampanju “Kreatori promjena”. U sklopu kampanje provodimo i akciju “Sadnja 10 stabala za 10 godina rada” te će za svaku godinu aktivnog rada posaditi jedno stablo i to u mjestima u kojima su aktivno djelovale.

Odabrano drveće je autohtono, jer se ovom gestom žele dotaknuti i problema siromaštva i gladi, ali i problem masovnog rušenja drveća u Međimurskoj županiji.
Osim što se stablo nalazi na njihovom logotipu, sađenje stabala za njih ima značajnu simboliku; korijenje simbolizira sjećanje na napredak i rezultate koje je Zora postigla u posljednjih 10 godina, dok samo stablo koje raste predstavlja budućnost koju zajednički kreiramo.

Prvih 4 stabala biti će zasađeno u ponedjeljak 25.11.2013. i to na sljedećim mjestima:
9.50 sati – ispred Osnovne škole Orehovica biti će posađena lipa.
10.30 sati– u dvorištu Općine Orehovica biti će posađena lipa.
Lipa je sveto slavensko drvo, često smatrano i simbolom mira, mlado se lišće lipe može koristiti za prehranu kao salata, a cvjetovi za ljekoviti čaj. Osnovna škola Orehovica i Općina Orehovica bili su nam dragi partneri na nekoliko projekata, stoga će sa njima i za njih s veseljem posaditi prvo drveće.

U 15.00 sati istog dana još 2 stabla jabuka bit će posađeno u dvorištu Područne škole Novo Selo Rok. Novo Selo Rok mjesto je rođenja dvije osnivačice udruge Zora, te mjesto u kojem je bilo sjedište udruge punih 8 godina. Sade starinske sorte jabuka, sorte koje su otpornije i ne trebaju posebna tretiranja da bi mogle opstati i roditi dugi niz godina. Lipe su donacija Rasadnika “Iva” iz Štefanca, dok su jabuke donacije tvrtke Agromeđimurje d.d. iz Čakovca.
Ovim izborom drveća žele da kao i njihov rad, ovo drveće ima još dugi utjecaj na buduće generacije u lokalnoj zajednici. Ideja je da stabla služe u edukativne svrhe, a jabuke i lipin čaj da budu i dodatak užini školskoj djeci.

Cilj kampanje “Kreatori promjena” je potaknuti ljude na aktivno djelovanje, a uz dizanje svijesti o problemima kojima se Zora bavi cilj je također prikupit i 10.000 kn. Prikupljeni novac upotrijebiti će se za edukacije koje će se tijekom prve polovice 2014. godine provoditi u sklopu Edukacijskog centra udruge Zora za pripadnike/ce marginaliziranih skupina iz Međimurske županije (mladi, dugotrajno nezaposleni, žrtve obiteljskog nasilja, žene…).
Kampanju možete donirati ovdje http://www.givengain.com/cause/4387/projects/12423?context=1#content ili na naš žiro račun HR 84 2340 0091 1160 2329 3 (PBZ)
Video kampanje u kojem naši korisnici i korisnice pričaju na koji način su im Zorine edukacije promijenile život možete pogledati na Zorinom You tube kanalu ili pak direktno na linku http://youtu.be/Vf8qoowBe58

Objava za medije od: Udruga Zora, za nenasilje i ljudska prava

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)