Tema: Žena, tajna kravate

Zena, tajna kravate

Tema: Žena, tajna kravate

Dan kravate kao snažna poruka vrijednosti ljudskih veza i obveza, međuodnosa i komunikacije, ljubavi i stvaralaštva, zadobiva sve veću važnost unutar informacijama zasićenoga medijskog prostora.

Prihvaćanje te poruke zasniva se na otvorenosti svakoga kome su navedene vrijednosti drage, ali samo širenje ovisi o podršci medija koje pozivamo da tome i nadalje pridonose kako bi glas o Danu kravate zadobio svjetski odjek.

U dosadašnjih pet godina, prigodni program u Zagrebu, na Trgu sv. Marka, afirmirao se kao središnja proslava Dana kravate u Hrvatskoj, s uobičajeno izraženim velikim interesom domaćih i stranih medija, Zagrepčana i turista. Ove godine, na početku tog programa, u 12 sati,  po prvi put realiziran je performans “Rubac – tajna kravata”, novi umjetnički projekt Marijana Bušića kojim se prikazalo kako se rubac postupno transformira iz svog kvadratnog oblika u vertikalu kravate. U performansu sudjelovala je skupina žena i muškaraca.

Nakon izvedbe performansa, oko 12.15 sati počeo je već tradicionalni atraktivni ceremonijal postrojavanja i smjene straže pripadnika Počasne satnije Kravat pukovnije. S njima kao domaćinima ovog programa, koji se već četiri godine izvodi zahvaljujući sponzorstvu Turističke zajednice grada Zagreba i Grada Zagreba, ove su godine po prvi put nastupali pripadnici povijesnih postrojbi: Husari Grada Bjelovara, Husari Grada Karlovca, Turopoljski banderij te pripadnici Počasno zaštitne bojne Hrvatske vojske, ukupno čak 20 konjanika i 30 pješaka, među kojima su po prvi puta i dvije žene! Oni su u 12.15 sati krenuli od Kamenitih vrata, oko 12.20 sati bili postrojeni se na Trgu sv. Marka, te je zapovjednik Kravat pukovnije Željko Matejčić podnosio svečani prijavak potpredsjedniku Hrvatskoga sabora g. Miloradu Batiniću, koji je izvršio pregled postroja. Nakon ceremonije postavljanja stražara kod vrata crkve Sv. Marka, ova vojnička povorka konjanika i vojnika pješaka, po svojoj brojnosti izvanredna, gotovo povijesna rijetkost na ulicama Zagreba, nastavila je svoj program s ceremonijom smjene straže i mimohoda u užem središtu grada.

Objava za medije od: Dhar media

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)