Jazz svjetske zvijezde u Lisinskom

Aruan Ortiz

Jazz svjetske zvijezde u Lisinskom

Festival Jazz.hr/jesen u organizaciji Hrvatskog društva skladatelja i KD »Lisinski«, svojim će nastupom otvoriti jedan od najvećih živućih jazz glazbenika, alt saksofonist i skladatelj Lee Konitz koji će svirati u duu sa svojim dugogodišnjim suradnikom, francusko-američkim pijanistom Danom Tepferom. Poznat kao suradnik pijanista Lenniea Tristana, Konitz je počeo nastupati sredinom četrdesetih godina prošloga stoljeća, krajem tog desetljeća sudjelovao je u snimanju kultnog albuma »Birth of the Cool« Milesa Davisa, a poslije je ostvario suradnje s najznačajnijim predstavnicima jazza te je nastupao i snimio mnogobrojne albume kao vođa sastava.

Nova zvijezda na jazz nebu, kubanski pijanist nastanjen u SAD-u, Aruan Ortiz će u Zagrebu nastupiti sa svojim kvartetom. Između ostalog Ortiz je poznat po svojem konceptu kroz koji stvara glazbu nadahnutu vizurama i oblicima umjetničkih arhitektonskih djela.

Američki pijanist indijskog porijekla Vijay Iyer će u Zagrebu nastupiti sa svojim triom koji je u prošlogodišnjem glasovanju kritičara uglednog časopisa DownBeat proglašen najboljim jazz sastavom. U istom glasovanju njihov je album »Accelerando« proglašen najboljim jazz izdanjem, a Iyer najboljim pijanistom i jazz umjetnikom godine. Prije dolaska u Zagreb stigla je vijest da je Iyer postao dobitnikom prestižne nagrade McArthur »Genius« i redovni profesor umjetnosti na Odjelu za glazbu sveučilišta Harvard.

S posebnim ushitom najavljen je koncert kojim će naš ugledni violinist Goran Končar uz kvartet gitarista Darka Jurkovića Charliea zaključiti festival. Naime, oni će, uz vlastite i skladbe Miljenka Prohaske, izvesti i »Capriccio za solo violinu i jazz kvartet« Borisa Papandopula, djelo koje je desetljećima bilo nepoznato javnosti. O tome kako ga je pronašao na konferenciji za novinare govorio je Goran Končar, istaknuvši potrebu za češćim povezivanjem jazz i klasičnih glazbenika, kao i značaju improvizacije. Nakon što je nastup tog ansambla s istim programom proglašen najcjelovitijim ostvarenjem ovogodišnjih Riječkih ljetnih noći, s uzbuđenjem se očekuje izvedba pred zagrebačkom publikom.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)