Rasplesani bečki Etnološki muzej

info-1

Rasplesani bečki Etnološki muzej

Nova izložba bečkog Etnološkog muzeja koja se može pogledati sve do 30. rujna obuhvaća povijesne i suvremene plesne objekte, kao što su koreanske lepeze, plesni kostimi iz Burme i tajlandske maske za ples.

Među 500 izloženih objekata nalaze se i radovi šestoro suvremenih azijskih umjetnika iz Balija, Jave, Japana, Koreje, Indije i Tajlanda.

U Aziji je ples sastavni dio kulturnog, religijskog i društvenog života. Ples u azijskoj mitologiji prije svega zauzima bitno mjesto prilikom stvaranja svijeta i ljudi. Plesnom se kaos pretvara u red te se zahvaljujući njemu odvija vječni ciklus stvaranja i uništenja.

Predodžba o bogovima koji plešu jednako je raširena u Aziji te se tako skulpture takvih bogova mogu naći u mnogobrojnim hramovima i čest su motiv u umjetnosti uopće. Kod prikaza se najčešće radi o hinduističkim bogovima kao što su Shiva, Vishnu i Brahma, a prema jednoj je legendi u Indiji još 200 godina pr. Kr. nastala prva knjiga o plesnoj umjetnosti.

Pored mnogobrojnih eksponata posjetitelje bečkog muzeja srijedom navečer i nedjeljom prije podne očekuju plesni performansi, a subotom poslije podne i plesni tečajevi počevši od tanga, preko javanskih plesova do suvremenog plesa i japanskog AIKO plesa.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)