16. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Što životopis govori o vama [ KARIJERA ]

Nije tajna da životopis igra ključnu ulogu u tome hoćete li biti pozvani na razgovor, zbog toga je važno znati što sve životopis govori o vama...

Što životopis govori o vama

Životopis ukratko predstavlja vaše obrazovanje i vaše iskustvo, vještine i znanja… Vjerojatnost je veća da će vas pozvati na razgovor za posao ukoliko imate bolji životopis. Potencijalni poslodavac zna o vama samo ono što ste napisali u životopisu i na temelju napisanog će odlučiti da li će vas pozvati na razgovor ili ne.

Dakle, ako svoje kvalifikacije, iskustvo, znanja i vještine ne prezentirate na adekvatan način, poslodavac će teško prepoznati da ih imate. Isto tako ako istaknete nebitne stvari možda uopće neće doći do onih bitnih. Stoga je dobro strukturiranje i naglašavanje bitnih stvari u životopisu jako važno.

Možete napraviti jedan duži životopis koji će biti vaš predložak, kako ne biste svaki put morali smišljati što napisati i kako, a onda ga prilagođavati natječaju za traženo radno mjesto, odnosno ovisno o natječaju izbacite manje bitne kvalifikacije, a ostavite ono što je bitno.

Nije tajna da životopis igra ključnu ulogu u tome hoćete li biti pozvani na razgovor, zbog toga je važno znati što sve životopis govori o vama. Na njemu je navedeno vaše obrazovanje, vaše iskustvo, vaše vještine, ali između redaka se mogu iščitati još neke sitnice.

-1- Koliko ste zainteresirani za posao

Ovo je najvažnija stvar koju vaš životopis govori o vama. Šaljete li isti životopis za svaki posao na koji se prijavljujete? Kao što zamolba treba biti prilagođena pojedinom poslu, tako trebate prilagoditi i životopis. On može biti temeljen na predlošku, ali u njega trebate uključiti samo iskustvo, vještine i informacije koje su vezane uz posao na koji se prijavljujete.

Možda se vama čini da u životopisu piše vaše iskustvo i da ga ne trebate prilagođavati, no nije svaki posao isti i nisu na svakom poslu ili u natječaju tražene iste kvalifikacije. Stoga malo korigiranja životopisa i naglašavanje kvalifikacija koje su bitne za to radno mjesto ne samo da vas stavlja u bolju poziciju i da se odmah vidi da imate tražene kvalifikacije, nego pokazujete da ste dobro pogledali natječaj, da vas zanima to radno mjesto i da ste se potrudili u prijavi.

-2- Koliko znate o poslu za određeno radno mjesto

Ako tražite prvi posao, navest ćete i predmete koje ste slušali na fakultetu, a vezani su za radno mjesto na koje se prijavljujete, ali ako već imate iskustva, tada kolegiji s fakulteta nisu toliko važni kao opis poslova koje ste obavljali. Nemojte nepotrebno pisati o onome što nema uske veze s poslom na koje se prijavljujete. Ali ako ste radili nešto na što ste ponosni, a nema puno veze s radnim mjestom na koje se prijavljujete, ipak to navedite.

-3- Znate li posložiti prioritete

Za većinu poslova na koje se prijavljujete vaši hobiji nisu važni, pa ih nemojte navoditi osim ako izravno ne podupiru vašu kvalifikaciju za posao. Nemojte napominjati ni svoje vjersko ili političko volontiranje, kao ni druge osobne informacije. Bez obzira koliko ste ponosni na neka svoja opredjeljenja ili djela nemojte ih navoditi ako nisu vezana uz posao. Ako previše toga napišete poslodavac bi mogao pretpostaviti kako ne znate procijeniti što vam je bitno u životu i za konkretan posao ili da s previše informacija pokušavate zamaskirati nešto što vam nedostaje. Životopis bi trebao stati na jednu stranicu, osim ako niste već dugo u poslu i imate mnogo postignuća u karijeri. Osim što je bitno pokazati da znate odvojiti bitno od nebitnog, dobrim životopisom, odnosno izbacivanjem nebitnih stvari, naglasak stavljate na bitne, te olakšavate poslodavcu da brže primijeti da imate kvalifikacije koje traži.

-4- Koliko ste pismeni i komunikativni

Vaš životopis će otkriti koliko ste pismeni, a rečenice koje upotrebljavate koliko se znate izražavati. Dobro bi bilo kada bi svaki životopis koji šaljete provjerila još jedna osoba kako biste izbjegli sitne pravopisne pogreške. Gramatičkim greškama nije mjesto u životopisu. Bez obzira za koje se mjesto prijavljujete gramatika je bitna, kao i struktura rečenica. Bez obzira koliko neke pogreške bile slučajne one mogu ostaviti loš dojam.

Vezano: