Kako se mjeri tjelesna temperatura

 

 

 

 

Kako se mjeri tjelesna temperatura


Kako se mjeri tjelesna temperatura


Što je tjelesna temperatura?

Tjelesna temperatura označava sposobnost tijela da generira i da se riješi topline. Tijelo je vrlo sposobno u održavanju temperature u sigurnoj zoni, unatoč upalama i velikim varijacijama u okolišnoj temperaturi.

Kada vam je prevruće krvne žile se  šire i iznose visoku temperaturu na površinu. Vjerojatno ćete se početi znojiti, a znoj hladi tijelo. Kada vam je hladno, krvne žile se skupljaju, te se smanjuje cirkulacija krvi u tijelu kako bi tijelo konzerviralo toplinu. Možda ćete početi drhtati, što je prirodna reakcija tijela, jer dodatna aktivnost mišića generira dodatnu toplinu.

Gdje se mjeri tjelesna temperatura?

Tjelesnu temperaturu možete mjeriti na raznim lokacijama na tijelu, u ustima, uhu, pod pazuhom i na čelu.

Kako se mjeri temperatura?

Tjelesna temperatura se mjeri toplomjerom sa živom, obojenim alkoholom ili elektronskim toplomjerom, a izražava u u Fahrenheitovim stupnjevima (°F) ili Celzijevim stupnjevima (°C), ali za našu regiju (Europa) je uobičajeno mjerenje i izražavanje u Celzijima, pa ako čujete samo stupnjeva, vjerojatno se temperatura odnosi na Celzije.

Koja je normalna tjelesna temperatura?

Za većinu ljudi normalnom temperaturom se smatra 37 °C, a tijekom dana može varirati za 0,6 °C. Tjelesna temperatura je vrlo osjetljiva na razinu hormona, također nešto je niža ujutro, a uvečer viša.

Što je povišena tjelesna temperatura ili vrućica?

Kod većine odraslih osoba temperatura mjerena u ustima ili ispod pazuha već od 37,8 °C smatra se povišenom, a temperatura mjerena u uhu iznad 38,3 °C. Kod djece vrućicom se smatra svaka povišena temperatura iznad 37,7 °C.  Za okvirni orijentir trebate uzeti 38 °C kao povišenu tjelesnu temperaturu.

Može li visoka temperatura biti opasna?

Visoka temperatura može uzrokovati dehidraciju što rezultira zastojem vitlanih organa.

Mjerenje temperature ispod pazuha

Mjerenje temperature ispod pazuha je najuobičajeniji način mjerenja. Prije mjerenja toplomjer treba stresti tako da se živa ili alkohol skupe u rezervoaru. Cijene digitalnih i toplomjera na živu namijenjenih za mjerenje ispod pazuha se kreću u rasponu (20 do 50 kn). Toplomjer se stavi u podpazušnu jamu koja treba biti suha, jer strujanje znoja hladi toplomjer koji ne smije dodirivati ni odjeću. Mjerenje treba trajati 5 – 10 minuta, a osoba mora biti mirna.

Mjerenje temperature u ustima

Toplomjer mora biti higijenski čist, a prije mjerenja ne smije se uzimati hrana ili piće. Mjerenje traje 5 minuta, tako da se stavi vrh toplomjera ispod jezika u jednu stranu i pridržava ustima. Vrijednosti mogu biti do 0,3 °C veće od onih mjerenih pod pazuhom, ali su približno jednake vrijednosti. Koristi se obični toplomjer namijenjen za mjerenje ispod pazuha. Za djecu se koriste toplomjeri u obliku duda varalica (100 – 200 kn). Mjerenje traje oko jednu minutu i daje precizne rezultate.

Mjerenje temperature u uhu

Za mjerenje temperature u uhu koriste se posebni toplomjeri namijenjeni mjerenju u uhu. Obični toplomjer se ne smije stavljati u uho. Toplomjeri namijenjeni mjerenju temperature u uhu su nešto skuplji (200-500kn), ali mogu izmjeriti temperaturu u jednoj sekundi. Za svako mjerenje se stavi nova, čista kapica. Obično pokazuje za do 1 °C višu temperaturu od one mjerenje pod pazuhom ili u ustima.

Mjerenje temperature na čelu

Toplomjeri za čelo su kontaktni toplomjeri koji mogu očitati rezultate u 3 do 10 sekundi. Obično se mjeri tako da se toplomjerom dotakne sljepoočnica ili drugi naznačeni na proizvodu dio čela. Cijena im je od 150 do 300 kn.

Bezkontaktni toplomjeri

Bezkontaktni digitalni toplomjeri omogućavaju mjerenje temperature bez kontakta s kožom. Oni su iz tog razloga vrlo higijenski. Mjerenje je obično brzo i vrlo precizno, a traje 1 do 3 sekunde. Toplomjer treba usmjeriti prema dijelu glave (obično čelo) naznačenom na uputama i u sekundi se očitaju rezultati. Cijena im je od 250 do 500 kn.

Vezano:
Prirodno snižavanje povišene temperature

 

 

Izdvojene teme

» POTROŠNJA KALORIJA » TABLICA KALORIJA » INDEKS TJELESNE MASE » DEPILACIJA » KONTRACEPCIJA » DEPRESIJA » ČAJEVI » VITAMINI I MINERALI » DIJETA » ZDRAVA PREHRANA

 

 

Sponzorirane teme

 


  

 

IZJAVA O ODRCANJU ODGOVORNOSTI: Svi sadržaji namijenjeni su samo općenitom informiranju i ne mogu se tretirati kao zamjena za medicinski ili stručni savjet. Ni jedan dio COVERmagazin-a ne podrazumijeva nikakvo jamstvo, ni obvezu, te autori ne prihvaćaju odgovornost za eventualne štete i propuste nastale primjenom sadržanih informacija. Svi tekstovi i članci i informacije u njima su samo neobavezni savjeti. Koristite ih na svoju osobnu odgovornost i rizik. COVERmagazin, ni autori članaka ne preuzimaju nikakvu odgovornost za prijedlog dan u članku. Izražena mišljenja su osobna stajališta i COVERmagazin ne preuzima odgovornost za ista. O svakom pitanju, prijedlogu ili informaciji iz teksta konzultirajte stručnu osobu ili liječnika.