Pravilno korištenje pribora za jelo

 

 

 

 

Pravilno korištenje pribora za jelo


 

Način na koji se čovjek ponaša za vrijeme jela mnogo govori o njemu i smatra se osnovnim mjerilom njegovog ponašanja. Međutim, u tome ima mnogo pretjerivanja i umjetno stvorenih pravila, pa velik broj ljudi pozive na večere smatra teškom obvezom i provode ih u strahu da nešto ne pogriješe. Za obrokom bi se prvenstveno trebali opustiti i uživati u društvu, hrani i prilici.

Na ručku u restoranu ili svečanom ručku svako jelo ima svoj pribor. Na početku pronalazimo pribor složen s obje strane tanjura. Žlice i noževi složeni su desno, a vilice s lijeve strane tanjura. Iznad tanjura nalaze se desertna vilica i žlica. Priborom se koristimo onim redoslijedom kojim se jela poslužuju, a obično je to izvana prema unutra.

Pribor za jelo se drži dosta čvrsto, ali ne previše kruto.

Nož u desnoj ruci, a vilica u lijevoj. 

Ako se jede samo vilicom, tada se ona drži u desnoj ruci.

Žlica se ustima prinosi širom stranom, a kada završimo s jelom žlicu ostavljamo u tanjuru iz kojeg smo jeli. Nožem nikada ne prinosimo hranu ustima.

Ukoliko je postavljeno više pribora i niste sigurni kako se s njim služi, osnovno je pravilo da usporite i pričekate da vidite kako će se drugi koristiti s njim.

Dok je pribor prekrižen na tanjuru znači da s jelom nismo završili.

Kada smo gotovi s jelom vilicu i nož polažemo paralelno od desna prema sredini. (Imaginarno kao da smo stavili kazaljke 4 sata, zamislimo li da je tanjur ispred nas sat )

Čačkalice treba izbjegavati, ali ukoliko ih je nužno koristiti onda se to radi što diskretnije.

Nikako se ne treba drugom rukom pokrivati usta jer tada samo korištenje čačkalice postaje napadnije. Ukoliko čačkalice nisu servirane ne treba ih tražiti.

 


Kako se pravilno koristi pribor za jelo kod nekih jela

Kompot – jede se manjom desertnom žlicom. Obično je ta žlica postavljena iznad glavnog tanjura ili se donosi naknadno uz kompot.

Sendviči – jedu se rukom, ako su preveliki treba ga presjeći i jesti komade rukom. Obično se uz sendviče ne servira pribor za jelo, ali ako vam je sendvič prevelik, slobodno možete tražiti vilicu i nož.

Riža – jede se vilicom. Riža se jede vilicom, a vilica se tada drži u desnoj ruci. Ukoliko je riža servirana s mesom koje se treba sjeći, tada se nož drži u desnoj ruci, a i riža i meso jedu vilicom koja je u lijevoj.

Kolači – jedu se malom desertnom vilicom, a suhi kolači rukom. Vilica za kolače se servira na vrhu tanjura ili donosi naknadno uz kolač.

Torte – jedu se malom desertnom vilicom ili žlicom.

Čips – jede se rukom. Uz čips se ne servira pribor za jelo, nego (papirnati) rupčići s kojima se mogu brisati ruke.

Riba – jede se vilicom i posebnim širokom nožem ukoliko je serviran, ukoliko posebnog noža nema tada se jede samo vilicom.

Jaja - Meko kuhano jaje se servira u posebnoj čašici i malom žlicom se dubi jaje.  Tvrdo kuhano jaje – čisti se rukom, sječe nožem i jede vilicom. Kajgana se jede vilicom.

Špagete – se jedu vilicom uz pomoć žlice, ali ukoliko niste vješti u namatanju jedite ih normalno vilicom i nožem kao i ostala jela.

Krumpir – jede se vilicom i ne sječe nožem. Dobro pripravljen krumpir dovoljno je mekan da nož nije potreban. Naravno ako se servira uz meso koje se reže, tada se koristi i nož, ali za meso.

Sir – Reže se nožem, stavlja na kruh i odmah prinosi ustima. Ako je poslužen u tankim kriškama jede se vilicom i nožem. Meki sir se jede malom žlicom. Ako se servira sir i pršut kao predjelo, složit ćete na kruh krišku sira, krišku pršuta kao polu sendvič i jesti rukama. Također možete i rezati nožem i vilicom jesti, ali takav način je puno nespretniji jer se pršut teško reže nožem za jelo.

Rakovi – jedu se prstima.

Kavijar – Stavlja se nožem na kruh prethodno namazan maslacem. Po potrebi može se dodati i koja kap iscijeđenog limuna.

Voće – Gotovo sve vrste voća režu se nožem i vilicom, a zatim jedu rukom ili vilicom. Jabuka, kao i kruška se rascijepi na četiri dijela nožem, a zatim se pojedini dio oguli također nožem, nareže na komadiće i jede vilicom ili rukom. Naranča se oguli nožem ili rukom, a zatim komadići prinose ustima rukom. Banane se gule rukom, a jedu prethodno narezane na kolutiće vilicom. Jagode se jedu rukom. Lubenica i dinja se jedu nožem i vilicom.

Kruh i peciva – jedu se rukom. Lijevom rukom se uzimaju iz tanjurića ili košarice postavljene lijevo od glavnog tanjura. Kruh se lomi na komadiće i prinosi ustima ili maže namazom.

Francuska salata – jede se vilicom, a nožem se potpomaže da se lakše stavi na vilicu.

Šunka i naresci– jedu se vilicom i nožem, kao obično meso.

Juha – jede se žlicom, ali nikad se ne puše u juhu u žlici, nego se čeka da se ohladi.

Hrenovke i kobasice  – poslužene na tanjuru jedu se vilicom i nožem.  Ako ih kupimo na ulici jedu se u krugu prodajnog mjesta, iz ruke i pridržavaju na papiru ili kartonskoj podlozi.

Perad (puretina, piletina) – jede se nožem i vilicom.

Meso – jede se vilicom i nožem.

Tjestenina – od pribora za jelo koristi se samo vilica, osim za špagete koje se jedu vilicom i žlicom.

Povrće – Nasjeckano povrće se jede vilicom, obično je dovoljno mekano i nasjeckano da nož nije potreban, ali možete ga i rezati nožem.

Variva – jedu se žlicom. Za variva se od pribora za jelo obično servira samo žlica. Mesni komadi u varivu trebali bi biti dovoljno mali da ne prelaze veličinu jednog zalogaja.

Salata – jede se s tanjurića postavljenog s lijeve strane glavnog tanjura vilicom i ne reže se osim u slučaju potrebe.  Salata se ne bi trebala stavljati u glavni tanjur s ostalim jelom. Za salatu se postavlja poseban tanjurić ako se servira u zajedničkoj zdjeli ili se već prethodno servira na manje tanjurići ili mini zdjele. Jede se vilicom s kojom jedete glavno jelo.

 

 

Izdvojene teme

» POTROŠNJA KALORIJA » TABLICA KALORIJA » INDEKS TJELESNE MASE » DEPILACIJA » KONTRACEPCIJA » DEPRESIJA » ČAJEVI » VITAMINI I MINERALI » DIJETA » ZDRAVA PREHRANA

 

 

Sponzorirane teme

 


  

 

IZJAVA O ODRCANJU ODGOVORNOSTI: Svi sadržaji namijenjeni su samo općenitom informiranju i ne mogu se tretirati kao zamjena za medicinski ili stručni savjet. Ni jedan dio COVERmagazin-a ne podrazumijeva nikakvo jamstvo, ni obvezu, te autori ne prihvaćaju odgovornost za eventualne štete i propuste nastale primjenom sadržanih informacija. Svi tekstovi i članci i informacije u njima su samo neobavezni savjeti. Koristite ih na svoju osobnu odgovornost i rizik. COVERmagazin, ni autori članaka ne preuzimaju nikakvu odgovornost za prijedlog dan u članku. Izražena mišljenja su osobna stajališta i COVERmagazin ne preuzima odgovornost za ista. O svakom pitanju, prijedlogu ili informaciji iz teksta konzultirajte stručnu osobu ili liječnika.