Mogu li ubrzati metabolizam?

 

 

 

 

Mogu li ubrzati metabolizam?

 

Termin bazalni metabolizam odnosi se na količinu energije koju trošite samo na održavanje tjelesnih funkcija, bez dodatnih aktivnosti, npr. na disanje ili otkucaje srca. Znanstvenici su uspjeli izmjeriti točnu količinu kalorija koju osobe troše dok leže ili sjede mirno, a napravili su to mjereći količinu kisika koju osoba udiše i količinu ugljičnog dioksida koju izdiše.

Rezultati ovakvih mjerenja pokazali su kako u pravilu osobe veće težine i troše više energije za održavanje funkcija tijela. To je zbog toga što imaju veće tijelo i veće unutarnje organe.

Također na bazalni metabolizam utječe i sastav tjelesne mase. Mišići trebaju više energije za funkcioniranje nego masnoće, zbog toga kako starimo, gubimo mišićnu masu  bazalni metabolizam se usporava.

Prema tome, dvije osobe jednake težine mogu imati različit bazalni metabolizam ukoliko je jedna mišićavija, a druga ima više masnoća u tijelu.

Naravno osim na osnovne funkcije, energija se troši i kroz svakodnevne aktivnosti. Koliko ćete energije tijekom dana potrošiti ovisi i o tome koliko ste aktivni.

Često se zna dogoditi da pretile osobe smatraju kako jedu vrlo malo, a i dalje ne mršave ili dobivaju na težini, te za to optužuju „spor“ metabolizam, međutim istraživanja pokazuju da osobe nesvjesno uvijek jedu više nego što misle. Najčešće zbog toga što zaboravljaju na unos nekih grickalica ili sl. A na dane kada bilježe prehranu većina osoba će se odlučiti na manji unos, a ne na ono što prosječno unose u organizam.

Međutim, jedina potvrđena činjenica po pitanju težine je da se osobe debljaju kada u organizam unose više kalorija nego što im je tijelu potrebno i najsigurniji način za mršavljenje je unositi manje kalorija od potrošnje.

Ipak, ubrzavanje metabolizma može biti pomoć u mršavljenju.  Metabolizam možete ubrzati fizičkom aktivnošću. Tjelovježba će dugoročno dovesti do povećanja mišićne mase, a u konačnici do potrošnje više energije i mršavljenja.

 

 

Izdvojene teme

» POTROŠNJA KALORIJA » TABLICA KALORIJA » INDEKS TJELESNE MASE » DEPILACIJA » KONTRACEPCIJA » DEPRESIJA » ČAJEVI » VITAMINI I MINERALI » DIJETA » ZDRAVA PREHRANA

 

 

Sponzorirane teme

 


  

 

IZJAVA O ODRCANJU ODGOVORNOSTI: Svi sadržaji namijenjeni su samo općenitom informiranju i ne mogu se tretirati kao zamjena za medicinski ili stručni savjet. Ni jedan dio COVERmagazin-a ne podrazumijeva nikakvo jamstvo, ni obvezu, te autori ne prihvaćaju odgovornost za eventualne štete i propuste nastale primjenom sadržanih informacija. Svi tekstovi i članci i informacije u njima su samo neobavezni savjeti. Koristite ih na svoju osobnu odgovornost i rizik. COVERmagazin, ni autori članaka ne preuzimaju nikakvu odgovornost za prijedlog dan u članku. Izražena mišljenja su osobna stajališta i COVERmagazin ne preuzima odgovornost za ista. O svakom pitanju, prijedlogu ili informaciji iz teksta konzultirajte stručnu osobu ili liječnika.