Dan borbe protiv raka dojke

 

 

 

 

Dan borbe protiv raka dojke

 

Listopad je mjesec borbe protiv raka dojke, a Dan borbe protiv raka dojke u Hrvatskoj je 7. listopad.

U Hrvatskoj od njega godišnje oboli više od 2300 žena, a rak dojke najčešći je zloćudni tumor koji se javlja kod žena. Ipak, redovitim pregledima (samopregledom, mamografijom, te ultrazvučnim pregledima) ova bolest se može otkriti ranom stadiju što znači i veće šanse za ozdravljenje.

Rak dojke rijetko se javlja kod žena mlađih od 20 godina, a rizična skupina su žene između 55-te i 70-te.

Opasnost obolijevanja od raka dojke povećava se kod žena koje su imale prvu menstruaciju prije 12. godine, koje nisu rodile ili su rodile nakon 30. godine, koje su ušle u menopauzu prije 50. godine, kod kojih je u obitelji netko imao rak dojke, te kod žena starijih od 50 godina, posebno ukoliko su pretile.

Simptomi raka dojke su:

- Čvor u dojci koji se može opipati na dodir. Najčešće je čvor bezbolan, ali može biti praćen i bolovima.

- Neprirodan iscjedak iz bradavice.

- Rane, prištići, osip na bradavici ili koži oko bradavice.

- Uvučena bradavica koja se ne može izvući.

- Crvenilo ili otekline na dojci.

- Povećani limfni čvorovi ispod pazuha ili bolovi u leđima.

Podizanjem osviještenosti o toj bolesti nastoji se upoznati žene sa simptomima radi eventualnog ranog otkrivanja, te pružiti potporu ženama koje žive s tom bolešću.

Rak dojke nije samo fizička bolest. Žene često teško prihvaćaju dijagnozu, ponekad nemaju potporu najbližih ili radne okoline, pa se razgovorom i pisanjem o toj bolesti nastoji osvijestiti sve pripadnike društva. Ružičasta je zaštitna boja pa se nemojte ustručavati pokazati svoju potporu.

 

 

Izdvojene teme

» POTROŠNJA KALORIJA » TABLICA KALORIJA » INDEKS TJELESNE MASE » DEPILACIJA » KONTRACEPCIJA » DEPRESIJA » ČAJEVI » VITAMINI I MINERALI » DIJETA » ZDRAVA PREHRANA

 

 

Sponzorirane teme

 


  

 

IZJAVA O ODRCANJU ODGOVORNOSTI: Svi sadržaji namijenjeni su samo općenitom informiranju i ne mogu se tretirati kao zamjena za medicinski ili stručni savjet. Ni jedan dio COVERmagazin-a ne podrazumijeva nikakvo jamstvo, ni obvezu, te autori ne prihvaćaju odgovornost za eventualne štete i propuste nastale primjenom sadržanih informacija. Svi tekstovi i članci i informacije u njima su samo neobavezni savjeti. Koristite ih na svoju osobnu odgovornost i rizik. COVERmagazin, ni autori članaka ne preuzimaju nikakvu odgovornost za prijedlog dan u članku. Izražena mišljenja su osobna stajališta i COVERmagazin ne preuzima odgovornost za ista. O svakom pitanju, prijedlogu ili informaciji iz teksta konzultirajte stručnu osobu ili liječnika.