Vježbajte sive stanice

 

 

 

 

Vježbajte sive stanice

 

Kako doživjeti stotu i pritom se zabaviti –  6 dio-

Već odavno istraživanja pokazuju kako inteligencija, visoko obrazovanje i dobar posao štite osobe od mentalnog starenja, ali novija otkrića govore kako aktivnom psihom štitite i svoje tijelo od znakova godina i produžujete svoj životni vijek. Evo nekih prijedloga kako pojačati mentalnu aktivnost.


 - Dobar način za poboljšanje memorije je igranje društvenih igrica.  Zbog toga igrajte šah, kartajte i sl.  Te igre će vas prisiliti da mislite unaprijed.

 - Upoznate li neku izrazito dosadnu osobu, nakon razgovora pokušajte pronaći nešto zanimljivo u njoj.  Prisjetite se bar 5 zanimljivih stvari koje je izrekla.

 - Pamtite imena. Prilikom upoznavanja poslušajte ime i povežite ga s tom osobom kako ga ne biste brzo zaboravili. Poslužite se asocijacijama.

 - Sjedite u naslonjač i pustite misli neka vam slobodno lutaju. Ničim ih ne ograničavajte. Zatim sjedite za stol i zapišite sve o čemu ste maštali i to istim redoslijedom.

 - Osoba prosječne memorije može se sjetiti što je ručala i večerala unatrag sedam dana.  Prisjetite se.

 - Napišite neki datum na papir. Npr. 15.06.2002.god. Pokušajte se sjetiti što ste radili na taj dan. Prvo se prisjetite godine, pa mjeseca pa gdje ste mogli biti na taj dan, zatim što ste radili. Ne zabrinjavajte se ukoliko ne uspijete, to je vježba, a ne ispit. 

 - Za poboljšanje koncentracije izvodite ovu vježbu. Dok šećete  kroz grad usredotočite se na neku točku (objekt) u daljini. Neka vam ostane u fokusu se dok ne stignete do njega. Ne dopustite da vam izlozi ili prolaznici odvlače pozornost.

 - Meditirajte. Meditacijom ćete naučiti umiriti mozak, smanjiti stres i ublažiti reakcije.

 - Na papir zapišite vrijednosti koje cijenite u životu, npr. dobrota, iskrenost (neka budu  one koje su zaista vama najvažnije) i prilikom donošenja odluka ravnajte se prema njima. Tako ćete biti sigurni da ste ispravno odlučili.

 - Vježbajte. Fizička aktivnost ojačava i mozak. U zdravom tijelu zdrav duh. To ste još davno naučili.

 - Jedite namirnice bogate željezom. Željezo je vrlo važan element, a rijetko ga unosimo dovoljno. Jedna šalica prirodnog čaja od koprive dnevno donijet će vam veliku korist.

 - Izbjegavajte alkohol. Alkohol dehidrira tijelo, što slabi mogućnost koncentracije.

 - Marihuana dokazano uništava mozak.

 - Stalno iskušavajte nove aktivnosti. Neovisno o godinama naučite novi sport, novi jezik, koristiti se novim tehničkim pomagalom…


 

 

 

Izdvojene teme

» POTROŠNJA KALORIJA » TABLICA KALORIJA » INDEKS TJELESNE MASE » DEPILACIJA » KONTRACEPCIJA » DEPRESIJA » ČAJEVI » VITAMINI I MINERALI » DIJETA » ZDRAVA PREHRANA

 

 

Sponzorirane teme

 


  

 

IZJAVA O ODRCANJU ODGOVORNOSTI: Svi sadržaji namijenjeni su samo općenitom informiranju i ne mogu se tretirati kao zamjena za medicinski ili stručni savjet. Ni jedan dio COVERmagazin-a ne podrazumijeva nikakvo jamstvo, ni obvezu, te autori ne prihvaćaju odgovornost za eventualne štete i propuste nastale primjenom sadržanih informacija. Svi tekstovi i članci i informacije u njima su samo neobavezni savjeti. Koristite ih na svoju osobnu odgovornost i rizik. COVERmagazin, ni autori članaka ne preuzimaju nikakvu odgovornost za prijedlog dan u članku. Izražena mišljenja su osobna stajališta i COVERmagazin ne preuzima odgovornost za ista. O svakom pitanju, prijedlogu ili informaciji iz teksta konzultirajte stručnu osobu ili liječnika.