Razvijajte kod djeteta osjećaj vrijednosti

 

 

 

 

Razvijajte kod djeteta osjećaj vrijednosti

Ako ste zaposleni majka ili otac možda imate grižnju savjesti zbog toga što ne provodite dovoljno vremena sa svojim djetetom. Međutim, važnija od kvantitete vremena koje provodite je kvaliteta.

Ono vrijeme koje provodite zajedno pokažite mu kako je voljeno i vrijedno.

Nagrađujte dijete i dajte mu pozitivan feedback – Vaše dijete mjeri svoju vrijednost i postignuća na temelju onoga što vi mislite o njemu. „Vrlo dobro, to je bilo teško, a ti si ipak uspio“ je prava glazba za dječje uši. Naglasite djetetu kako je u redu raditi greške i da su one sastavni dio života.

Vježbajte aktivno slušanje – Dijete slušajte pažljivo, ponovite ono što ste čuli i dajte djetetu ohrabrenje da vam nastavi pričati. Potrudite se razumjeti što vam dijete želi reći.

Pomognite djetetu da shvati svoje osjećaje i da ih nauči izražavati verbalno.

Kritizirajte ponašanje, a ne dijete – Vrlo je lako pasti u zamku i stalno kritizirati dijete. Ali previše kritika govori djetetu kako je loša osoba i da svojom glupošću uzrokuje loše događaje. To je vrlo štetno i ostavlja dugoročne posljedice. Budite jasni koji postupak vam se ne sviđa i ljutite se na taj postupak, a ne dijete.

Poštujte djetetove interese – Slušajte svoje dijete kada vam priča o prijateljima, školi i sl.

Potičite neovisnost – Ohrabrite dijete da riskira i iskušava nove stvari. Uspjeh će mu povećati samopouzdanje, a ponekad dijete treba učiti iz svojih pogrešaka.

Smijte se s djetetom – nikad njemu.

Usredotočite se na njegove uspjehe – plivanje, glazba… Pohvalite sve u čemu je dijete dobro.

 

 

Izdvojene teme

» POTROŠNJA KALORIJA » TABLICA KALORIJA » INDEKS TJELESNE MASE » DEPILACIJA » KONTRACEPCIJA » DEPRESIJA » ČAJEVI » VITAMINI I MINERALI » DIJETA » ZDRAVA PREHRANA

 

 

Sponzorirane teme

 


  

 

IZJAVA O ODRCANJU ODGOVORNOSTI: Svi sadržaji namijenjeni su samo općenitom informiranju i ne mogu se tretirati kao zamjena za medicinski ili stručni savjet. Ni jedan dio COVERmagazin-a ne podrazumijeva nikakvo jamstvo, ni obvezu, te autori ne prihvaćaju odgovornost za eventualne štete i propuste nastale primjenom sadržanih informacija. Svi tekstovi i članci i informacije u njima su samo neobavezni savjeti. Koristite ih na svoju osobnu odgovornost i rizik. COVERmagazin, ni autori članaka ne preuzimaju nikakvu odgovornost za prijedlog dan u članku. Izražena mišljenja su osobna stajališta i COVERmagazin ne preuzima odgovornost za ista. O svakom pitanju, prijedlogu ili informaciji iz teksta konzultirajte stručnu osobu ili liječnika.