Vožnja u zimskim uvjetima

 

 

 

 

Vožnja u zimskim uvjetima

 


„Zimske uvjete“ proglašava i ukida nadležna osoba Hrvatskih cesta d.o.o.

Zimski uvjeti na cesti nastupaju kada je kolnik prekriven snijegom najmanje 5 cm ili je na njemu poledica. Ali zbog magle, oblačnog vremena, čestih kiša i snijega, zakon propisuje da se moraju imati upaljena kratka svjetla u periodu zimskog računanja vremena, bez obzira na uvjete na cesti.

Za vrijeme proglašenih zimskih uvjeta na nekoj cesti, zabranjuje se promet motornim vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu, a i teretnim automobilima sa priključnim vozilom.

Pod zimskom opremom motornih vozila, čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tone, podrazumijevaju se zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače.

Vozač motornog vozila koje nema propisanu zimsku opremu, a zatekne se na cesti za vrijeme padanja snijega koji je na kolniku stvorio snježni pokrivač deblji od pet centimetara ili dođe na dionicu ceste koja je pod ledom, mora odmah isključiti svoje vozilo iz prometa te ga parkirati na odgovarajućem mjestu do prestanka «zimskih uvjeta».

Savjeti MUP-a kako voziti što sigurnije u zimskim uvjetima

Najvažnije je na put krenuti odmoran, a poželjno bi bilo da se ne kreće na put nakon završetka radnog vremena. Bilo bi dobro prije odlaska na put upoznati se s dionicom puta na koji se kreće, kao i sa alternativnim pravcima koji se mogu koristit.

Dakako se preporuča prije kretanja na put informirati se o vremenskim prilikama, kao i o stanju na cestama.

Ako su najavljene veće oborine snijega, bilo bi pametno ili odgoditi put ili pak izabrati alternativnu opciju prijevoza.

Najbolje bi bilo i za odlazak na posao koristiti javni prijevoz, u slučaju većeg snijega.

Obzirom da se velika većina vozača ne pridržava ovog savjeta, bilo bi dobro uvijek imati u vozilu lance za snijeg, bez obzira na zimske gume, kao i manju lopatu.

Vrlo bitno je provjeriti ispravnost svjetala i ostale signalizacije, gume i opremu te promijeniti istrošene brisače.

Svakako je važno prije kretanja na put očistiti vozilo od snijega i leda na svim staklima.

Jedan od savjeta MUP-a je i taj da se na dužem putovanju spremnik nadopunjuje kada razina u njemu padne ispod polovice, a upozorenje vozačima automobila sa zimskim gumama na prednjim, pogonskim kotačima- poseban oprez potreban je prilikom spuštanja nizbrdicom.

Brzinu kretanja vozila valja prilagoditi uvjetima na cesti, kao i uvjetima vidljivosti, poštujte ograničenje brzine.

Važno je prilikom vožnje u kolonama, povećati razmak među vozilima, vodeći brigu o tome da vam je potreban duži zaustavni put. Isto tako, izbjegavajte nagla kočenja, posebno pretjecanja.

Posebnu pažnju obratite na usjecima, mostovima, vijaduktima, gdje pri temperaturama ispod nule dolazi do pojave tzv.ledene zasjede, te je nužan pojačan oprez.

Kako pripremiti automobil za zimske uvjete vožnje

- Provjerite ispravnost vozila
- Zamijenite tekućine u automobilu zimskim otpornim na niske temperature
- Provjerite akumulator
- Zamijenite brisače ako je potrebno
- Zamijenite ljetne gume zimskim ili stavite lance u prtljažnik
- Stavite u automobil strugalice, metlice, premažite brave sredstvom protiv zaleđivanja.
- Provjerite rezervnu gumu
- Redovito perite automobil.

 

 

Izdvojene teme

» POTROŠNJA KALORIJA » TABLICA KALORIJA » INDEKS TJELESNE MASE » DEPILACIJA » KONTRACEPCIJA » DEPRESIJA » ČAJEVI » VITAMINI I MINERALI » DIJETA » ZDRAVA PREHRANA

 

 

Sponzorirane teme

 


  

 

IZJAVA O ODRCANJU ODGOVORNOSTI: Svi sadržaji namijenjeni su samo općenitom informiranju i ne mogu se tretirati kao zamjena za medicinski ili stručni savjet. Ni jedan dio COVERmagazin-a ne podrazumijeva nikakvo jamstvo, ni obvezu, te autori ne prihvaćaju odgovornost za eventualne štete i propuste nastale primjenom sadržanih informacija. Svi tekstovi i članci i informacije u njima su samo neobavezni savjeti. Koristite ih na svoju osobnu odgovornost i rizik. COVERmagazin, ni autori članaka ne preuzimaju nikakvu odgovornost za prijedlog dan u članku. Izražena mišljenja su osobna stajališta i COVERmagazin ne preuzima odgovornost za ista. O svakom pitanju, prijedlogu ili informaciji iz teksta konzultirajte stručnu osobu ili liječnika.