Trudnoća iz tjedna u tjedan - odaberite tjedan trudnoće:

 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42

Trudnoća

Trudnoća

 

Trudnoća u četrdesetim » 40 - 44 godine
Većina stručnjaka bi se složila da ne postoji pravo vrijeme za osnovati obitelj. Trudnoća i s 20 i s 45 ima određenih prednosti, ali i nedostataka. U vašim dvadesetim imate više energije da trčite za djetetom, ali financijski stojite lošije, te imate manje životnog iskustva koje možete prenijeti na dijete. U kasnim tridesetim i četrdesetim imate veću financijsku sigurnost, ali teže vam je zatrudnjeti, nositi dijete, te održavati korak s novorođenčetom.

Trudnoća u četrdesetim » 40 - 44 godine

 

Prvo dobre vijesti: Nedavna istraživanja otkrila su kako žene koje zatrudne prirodnim putem, a imaju više od 40 godina žive duže od prosjeka. Zbog čega? Prema jednoj teoriji utjecaja na to ima estrogen, koji utječe na zdravlje srca, kostiju i drugih organa. A možda se i samo Majka Priroda pobrinula da duže budete tu za svoju djecu ukoliko rodite kasnije. Šanse za trudnoću  kod nezaštićenog seksa smanjuju se na  5 posto (usporedbe radi  žene u ranim dvadesetim imaju šanse 20 posto).

Kako ćete podnijeti trudnoću i porođaj ovisi o mnogim faktorima, uključujući životni stil, tjelesnu kondiciju,  druge zdrave navike,  te je li to vaše prvo dijete. Žene u ovoj dobi najviše se žele na umor. Hormonalne promjene u trudnoći dovode do umora i iscrpljenosti sve žene, ali kod starijih su nešto izraženije.

Ako ste već ranije rodili dijete, veći su rizici nastanka hemeroida, visokog krvnog tlaka i opuštanja grudi i mišića vagine, jednostavno iz razloga što su već jednom bili rastegnuti.

Ove učinke možete minimalizirati ako pazite na težinu tijekom trudnoće i ne udebljate se previše, budete umjereno aktivni i radite Kegelove vježbe za očuvanje čvrstih vaginalnih mišića.

EMOTIVNO STANJE

U dobi od četrdeset godina, imate životno iskustvo i bogatstvo koje možete iskoristiti za odgoj djeteta. Velike su šanse da ćete s njim biti strpljiviji nego biste bili s dvadeset. Ali vjerojatno i vi imate briga. Najčešće su "Hoću li biti već prestara kada dijete krene na fakultet".  Stariji parovi također imaju izraženiji osjećaj gubitka slobode i spontanosti, ali to balansiraju sa zadovoljstvom i srećom koje im pruža odgoj djeteta.

RIZICI ZA DIJETE

Oko trećine (30posto) trudnoća kod žena dobi između 40. i  44. godine završava pobačajem. Također, djeca koju rađaju majke ove dobi obično se rađaju s manjom tjelesnom težinom.

Rizici rađanja djeteta s Downovim sindromom je 1 naprema 106, a 1 naprema 66 rizici rađanja djeteta s nekom kromosomskom abnormalnošću.  S tim da se rizici od četrdesete iz godine u godinu povećavaju.

Povratak na početnu trudnoće:  » Trudnoća


 

 

 

 

Oglas

 

 

IZJAVA O ODRICANJU ODGOVORNOSTI: Svi tekstovi i članci su samo neobavezne informacije. Koristite ih na svoju osobnu odgovornost i rizik. O svakom pitanju, prijedlogu ili informaciji iz teksta konzultirajte stručnu osobu ili liječnika. Svi sadržaji namijenjeni su samo općenitom informiranju i ne mogu se tretirati kao zamjena za medicinski ili stručni savjet. Ni jedan dio COVERmagazin-a ne podrazumijeva nikakvo jamstvo, te autori ne prihvaćaju odgovornost za eventualne štete i propuste nastale primjenom sadržanih informacija.

 

Ginekološke teme

» Menstruacijski ciklus » Produženi menstruacijski ciklus » Skraćeni menstruacijski ciklus » Trajanje menstruacijskog ciklusa » Predmenstruacijski sindrom – PMS » Menstruacija » Preobilna menstruacija » Oskudna menstruacija » Izostanak menstruacije » Bolna menstruacija » Ovulacija » Oplodnja i trudnoća » Bazalna temperatura

 

Izdvojene teme

» EMOCIONALNA INTELIGENCIJA » STRES » SAMOPOUZDANJE » IZVORI SREĆE » TREMA » DEPRESIJA » CRTE LICA » MENTALNE MAPE