Trudnoća iz tjedna u tjedan - odaberite tjedan trudnoće:

 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42

Trudnoća

Trudnoća

 

31. tjedan trudnoće

31. tjedan trudnoće

 

Beba: 

Beba je teška oko 1600 grama, a dugačka oko 28 cm, mjereno od tjemena do stražnjice.

Beba sada ubrzano raste i postaje sve bucmastija.  U posljednjim tjednima beba će izlučivati oko pola litre urina u plodovu vodu i proguta malo manje od toga svaki dan. Možda vam ovo ne zvuči lijepo, ali plodova voda indikator je bebinog zdravlja. Ukoliko je ne guta dovoljno mogu nastati komplikacije.

Lagano nestaju lanugo dlačice, a popunjavaju se obrve i trepavice.

Vaše tijelo:

Vi ćete osjećati kontrakcije koje će postajati iz tjedna u tjedan sve jače. To je normalna pojava i sve dok ne traju duže od minut i ne ponavljaju se svakih pet ili malo više minuta u tijeku sat vremena porođaj nije počeo.

Ipak ukoliko ste zabrinuti javite se liječniku. Bolje je napraviti par lažnih uzbuna nego prekasno reagirati.

Zdravlje i stil:

Dok jedete vrlo brzo ćete se osjetiti sito jer maternica pritišće vaš želudac.

Dok ste trudni vaše oči su osjetljivije i lakše nastaju iritacije. Pitajte oftalmologa za kapi za oči, ali ih ne koristite po vlastitom nahođenju jer kod mnogih nisu ispitani učinci na trudnice. Ako nosite kontaktne leće nosite ih nekoliko sati manje nego što ih obično nosite.

Ne zaboravite na Kegelove vježbe. One sprječavaju inkontinenciju za vrijeme trudnoće i poslije porođaja. Stežite mišiće između vagine i anusa, kao da želite zaustaviti uriniranje i ponovno početi.

Što kupiti:

Ovih tjedana najpotrebnija vam je literatura o odgoju djeteta. Počnite se informirati o dojenju i o hranjenju na bočicu. Bitno je da znate oba načina u slučaju potrebe.

Vaše cipele nisu vam udobne jer pritisak teške maternice na tijelo rezultira natečenim stopalima. Kad god imate priliku pridignite noge, a kupite što udobniju obuću.

Odnos s partnerom:

Napišite plan porođaja i odnosa nakon porođaja. Kada uđete u porodiljnu salu nećete moći najjasnije razmišljati pa će popis i plan biti pisani dokument vaših želja.

Istražite sve opcije i mogućnosti. Možda želite da je za vrijeme porođaja ogledalo točno iznad vas kako biste vidjeli u svakom trenutku točno što se događa? Razmislite o svim sitnicama.

Prema običaju, zahvalnicu za čestitku na rođenju djeteta trebali biste poslati tjedan, po porođaju. Kako nakon porođaja ne bi o tome trebali razmišljati, sastavite primjere pismenog odgovora na čestitku, maila zahvale, i sms odgovor.  Nikad ne znate kada će vas beba iznenaditi. Možda kasnije ne ostane dovoljno vremena.

Povratak na početnu trudnoće:  » Trudnoća

 

 

 

Oglas

 

 

IZJAVA O ODRICANJU ODGOVORNOSTI: Svi tekstovi i članci su samo neobavezne informacije. Koristite ih na svoju osobnu odgovornost i rizik. O svakom pitanju, prijedlogu ili informaciji iz teksta konzultirajte stručnu osobu ili liječnika. Svi sadržaji namijenjeni su samo općenitom informiranju i ne mogu se tretirati kao zamjena za medicinski ili stručni savjet. Ni jedan dio COVERmagazin-a ne podrazumijeva nikakvo jamstvo, te autori ne prihvaćaju odgovornost za eventualne štete i propuste nastale primjenom sadržanih informacija.

 

Ginekološke teme

» Menstruacijski ciklus » Produženi menstruacijski ciklus » Skraćeni menstruacijski ciklus » Trajanje menstruacijskog ciklusa » Predmenstruacijski sindrom – PMS » Menstruacija » Preobilna menstruacija » Oskudna menstruacija » Izostanak menstruacije » Bolna menstruacija » Ovulacija » Oplodnja i trudnoća » Bazalna temperatura

 

Izdvojene teme

» EMOCIONALNA INTELIGENCIJA » STRES » SAMOPOUZDANJE » IZVORI SREĆE » TREMA » DEPRESIJA » CRTE LICA » MENTALNE MAPE