Trudnoća iz tjedna u tjedan - odaberite tjedan trudnoće:

 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42

Trudnoća

Trudnoća

 

22. tjedan trudnoće

22. tjedan trudnoće

 

Beba 

Beba je dugačka 19 cm, mjereno od tjemena do dna stražnjice i teška oko 350 grama. Na glavi ima nešto kose, a već ima obrve. Vaša beba sada ima oči, iako šarenice još uvijek nisu pigmentirane.

Od pet osjetila u maternici se prvo razvija osjetilo dodira. Tako da se ne smijete iznenaditi kada primite dosta udaraca od nje u unutrašnjosti stomaka. 

Ukoliko je dečko testisi su formirani i  spuštaju se iz unutarnjeg dijela tijela u mošnice.

Imunološki sustav je razvijen, pa ga beba počinje da koristi kako bi se zaštitila od infekcija.

Također, neurološki sustav je već dovoljno razvijen da beba može procesuirati sve što otkrije oko sebe.

Vaše tijelo

Ovo je najljepši dio trudnoće. Trbuh nije previše velik da bi vam smetao, a hormoni su se primirili. Iako ćete primijetiti da vam ne odgovaraju neki okusi koje ste voljeli ranije, a također i parfem koji ste obožavali sada vam može okrenuti stomak.

Zdravlje i stil

Možda će se na nogama pojaviti proširene vene, pa podignite povremeno dok ležite u naslonjaču noge u zrak. Izbjegavajte dugotrajna stajanja i sjedenje noge preko noge.

Nemojte se prevrtati u krevetu noći. Ako ne možete zaspati učahurite se u jednom položaju i razmišljajte o nečemu dosadnom što će vas uspavati. Možete gledati tv dok ne zaspite.

Ako primijetite bilo kakvo krvarenje, jake glavobolje, iznenadno znojenje ruku i lica, imate proljev, vrućicu ili abdominalnu bol javite se hitno liječniku.

Izbjegavajte bilo kakav oblik tjelovježbe koji vas umara i koji nije posebno namijenjen trudnicama.

Što kupiti

Ako imate starije dijete i još uvijek mu niste saopćili novost pronađite neki crtić ili bajku u kojoj glavni junak dobiva brata ili sestru. Ovakve priče pomoći će djetetu shvatiti što se odgađa.

Odnos s partnerom

Sada kada ćete postati majka i vidite kakav trud to iziskuje vrijeme je da oživite veze sa svojim roditeljima, kao i partnerovim. Pozovite ih da vam se pridruže u sljedećem posjetu liječniku ili na neki drugi način ih uključite u vaš trudnički život.

Povratak na početnu trudnoće:  » Trudnoća

 

 

Oglas

 

 

IZJAVA O ODRICANJU ODGOVORNOSTI: Svi tekstovi i članci su samo neobavezne informacije. Koristite ih na svoju osobnu odgovornost i rizik. O svakom pitanju, prijedlogu ili informaciji iz teksta konzultirajte stručnu osobu ili liječnika. Svi sadržaji namijenjeni su samo općenitom informiranju i ne mogu se tretirati kao zamjena za medicinski ili stručni savjet. Ni jedan dio COVERmagazin-a ne podrazumijeva nikakvo jamstvo, te autori ne prihvaćaju odgovornost za eventualne štete i propuste nastale primjenom sadržanih informacija.

 

Ginekološke teme

» Menstruacijski ciklus » Produženi menstruacijski ciklus » Skraćeni menstruacijski ciklus » Trajanje menstruacijskog ciklusa » Predmenstruacijski sindrom – PMS » Menstruacija » Preobilna menstruacija » Oskudna menstruacija » Izostanak menstruacije » Bolna menstruacija » Ovulacija » Oplodnja i trudnoća » Bazalna temperatura

 

Izdvojene teme

» EMOCIONALNA INTELIGENCIJA » STRES » SAMOPOUZDANJE » IZVORI SREĆE » TREMA » DEPRESIJA » CRTE LICA » MENTALNE MAPE