Trudnoća iz tjedna u tjedan - odaberite tjedan trudnoće:

 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42

Trudnoća

Trudnoća

 

16. tjedan trudnoće

16. tjedan trudnoće

 

Beba

Kraj je četvrtog mjeseca trudnoće i vaša beba je dugačka oko 112 mm.

Prsti na rukama već su formirani, noge su duže od ruku, a vi ćete već moći primijetiti njihovo kretanje.  Ako ništa ne osjetite neka vas to ne zabrinjava. Neke majke kojima je prva trudnoća ništa ne osjećaju do 24. tjedna.

 

Vaše tijelo

Maternica vam se širi, a time i trbuh i grudi vam rastu, a zbog posteljice dobivate na težini. Ali za sada još uvijek drugi ne moraju primjećivati vašu trudnoću, posebno ukoliko pažljivo birate odjeću.

Ipak, težinom se trebate najmanje opterećivati. Potrudite se sebi i bebi osigurati kvalitetnu prehranu, a pustite težinu da bude kakva hoće.

 

Zdravlje i stil

Korištenje masažnih kada i toplih kupki se u trudnoći ne preporučuje. Tuširajte se svako jutro.

Ako do sada niste napravite ultrazvučni pregled. U trudnoći se preporučuju tri ultrazvučna pregleda. Prvi između 16. i 22. tjedna, drugi u razdoblju od 28. do 32. tjedna i treći neposredno pred sam porođaj kako bi se utvrdio položaj djeteta.

Ako vas boli glava, nemojte piti aspirin ili ibuprofen. Za zamjenski lijek pitajte liječnika.

Dobro držanje je iznimno važno. Izdužite vrat, opustite ramena i ispravite leđa.

 

Što kupiti

Fleksibilnost je ključna riječ kod odjeće za trudnice, pa tražite sve ono što se rasteže.

 

Odnos s partnerom

Nagovorite partnera da iskuša kako je biti trudan ohrabrujući ga na zdravu prehranu i odricanje od alkohola. Na kraju trudnoće  bit će zdraviji, a vjerojatno i zgodniji.

Povratak na početnu trudnoće:  » Trudnoća

 

 

Oglas

 

 

IZJAVA O ODRICANJU ODGOVORNOSTI: Svi tekstovi i članci su samo neobavezne informacije. Koristite ih na svoju osobnu odgovornost i rizik. O svakom pitanju, prijedlogu ili informaciji iz teksta konzultirajte stručnu osobu ili liječnika. Svi sadržaji namijenjeni su samo općenitom informiranju i ne mogu se tretirati kao zamjena za medicinski ili stručni savjet. Ni jedan dio COVERmagazin-a ne podrazumijeva nikakvo jamstvo, te autori ne prihvaćaju odgovornost za eventualne štete i propuste nastale primjenom sadržanih informacija.

 

Ginekološke teme

» Menstruacijski ciklus » Produženi menstruacijski ciklus » Skraćeni menstruacijski ciklus » Trajanje menstruacijskog ciklusa » Predmenstruacijski sindrom – PMS » Menstruacija » Preobilna menstruacija » Oskudna menstruacija » Izostanak menstruacije » Bolna menstruacija » Ovulacija » Oplodnja i trudnoća » Bazalna temperatura

 

Izdvojene teme

» EMOCIONALNA INTELIGENCIJA » STRES » SAMOPOUZDANJE » IZVORI SREĆE » TREMA » DEPRESIJA » CRTE LICA » MENTALNE MAPE