Trudnoća iz tjedna u tjedan - odaberite tjedan trudnoće:

 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42

Trudnoća

Trudnoća

 

14. tjedan trudnoće

14. tjedan trudnoće

 

Beba

 

Vaša beba doseže veličinu 80 mm. Tijelo se razvija, a glava prestaje biti dominantna. Vrat se razvija, a brada više ne leži na grudima. U čeljusti ima 32 mala zubna pupoljka pa će početi sisati prst. Razvijeni su unutarnji spolni organi.

 

Vaše tijelo

 

Ukoliko vam je ovo prva trudnoća još uvijek nema potrebe za trudničkom odjećom, međutim ukoliko nije, trbušni mišići oslabili su prethodnim trudnoćama, pa se već osjeti porast trbuha.

Ako nosite kontaktne leće nemojte se iznenaditi ukoliko vam više ne budu pristajale, mijenja se oblik vašeg oka i ne proizvodite više suza koliko ste ranije. Ili razgovarajte s liječnikom ili zamijenite leće naočalama ostatak trudnoće.

 

Zdravlje i stil

 

Ukoliko ste depresivni ili potišteni potražite pomoć stručnjaka, jer raspoloženje majke odražava se na razvoj djeteta. Javite se prvo ginekologu, a zatim prema preporuci psihijatru.

U sljedećim tjednima intenzivnije se razvijaju kosti djeteta pa ne zaboravite piti mlijeko.

Budite ekstra čisti i obratite ekstra pozornost na higijenu. Perite zube i jezik nakon svakog obroka i jednom tjedno ispirite vodicom za usta.

Ni slučajno se nemojte izlagati rendgenskim zrakama.

Ne zaboravite na Kegelove vježbe.

 

Što kupiti

 

Vaša koža i tijelo se rastežu kako bi napravili mjesta za dijete, pa tražite odjeću koja je dovoljno fleksibilna.

Razmislite o kremi protiv pojavljivanja strija koja će vašu kožu učiniti elastičnijom

 

Odnos s partnerom

 

Ako vas partner ne može pratiti na preglede neka napiše listu svojih pitanja. Na taj način i on će dobiti odgovore na pitanja koja ga muče.

 

Povratak na početnu trudnoće:  » Trudnoća

 

 

Oglas

 

 

IZJAVA O ODRICANJU ODGOVORNOSTI: Svi tekstovi i članci su samo neobavezne informacije. Koristite ih na svoju osobnu odgovornost i rizik. O svakom pitanju, prijedlogu ili informaciji iz teksta konzultirajte stručnu osobu ili liječnika. Svi sadržaji namijenjeni su samo općenitom informiranju i ne mogu se tretirati kao zamjena za medicinski ili stručni savjet. Ni jedan dio COVERmagazin-a ne podrazumijeva nikakvo jamstvo, te autori ne prihvaćaju odgovornost za eventualne štete i propuste nastale primjenom sadržanih informacija.

 

Ginekološke teme

» Menstruacijski ciklus » Produženi menstruacijski ciklus » Skraćeni menstruacijski ciklus » Trajanje menstruacijskog ciklusa » Predmenstruacijski sindrom – PMS » Menstruacija » Preobilna menstruacija » Oskudna menstruacija » Izostanak menstruacije » Bolna menstruacija » Ovulacija » Oplodnja i trudnoća » Bazalna temperatura

 

Izdvojene teme

» EMOCIONALNA INTELIGENCIJA » STRES » SAMOPOUZDANJE » IZVORI SREĆE » TREMA » DEPRESIJA » CRTE LICA » MENTALNE MAPE