prisjetimo se

 

 

Kavijar
Kavijar – riblja jaja. Predstavljaju najvrjedniji i najskuplji jestivi užitak na planeti.

Kavijar

Kavijarriblja jaja. Predstavljaju najvrjedniji jestivi užitak na planeti, ali također i proizvod za koji mnogi komentiraju kako je brutalan čin nasilja koji je vrlo teško kontrolirati. Međutim, činjenica je da pravilno ulovljena riba, napravi li se na njoj carski rez pod pravilnim uvjetima i izvadi ikra, vrlo se brzo oporavi, vraća u rijeku, te se operacija može ponoviti nekoliko puta.

Što se tiče proizvodnje kavijara, to je vrlo unosan, ali riskantan posao, u svakom slučaju iznimno ukusan. Ipak, hrana koja košta preko 3.000 $ po jednom kilogramu mora biti neodoljiva.

Kavijar je jedno od karakterističnih ruskih jela. Služi se kao predjelo ili za doručak kao namaz preko kruha premazanog maslacem.

Tri su osnovne vrste kavijara različite kakvoće. Najbolji je kavijar onaj biserno crne boje. Dobiva se od ikre jesetre, ribe kojom obiluje Volga. Crvenkasti kavijar se dobiva od lososa. Treća kategorija su manje cijenjeni kavijari koji se dobivaju od ikre drugih riba.

Iako je izvorno ruski, danas se kavijar proizvodi i u drugim državama, posebno u SAD-u. Ipak, kao što se kaže „šampanjac je jedan, a sve ostalo su pjenušci“ tako se kaže i za kavijar da je samo jedan, ruski, a sve ostalo je riblja ikra.

Ikra ribe jesetre se soli salamurom i pakira u staklenke ili karakteristične limenke. Spada u lako pokvarljivu robu i obično se drži u hladionicima.

Kako kavijar spada u visoko hranjive namirnice, a spada u skupinu namirnica najbogatijih aminokiselinama, često ga koriste vrhunski sportaši u fazi napornih treninga.  Zbog svog bogatstva vitaminima i mineralima spada u idealne namirnice za tjelesni oporavak. Sama riječ kavijar perzijskog je podrijetla „khav-yar“, što bi u doslovnom prijevodu značilo “kolač snage“.

Unatoč umjetnom prebacivanju proizvodnje i u druge dijelove svijeta i umjetnim uzgajalištima, smatra se kako će cijena pravog kavijara sve više rasti jer njegova proizvodnja zapravo opada zbog krivolova i sve veće zagađenosti rijeka. 

Kavijar

 


 

 

 

 

 

 

 

 

IZJAVA O ODRICANJU ODGOVORNOSTI: Svi tekstovi i članci su samo neobavezne informacije. Koristite ih na svoju osobnu odgovornost i rizik. O svakom pitanju, prijedlogu ili informaciji iz teksta konzultirajte stručnu osobu ili liječnika. Svi sadržaji namijenjeni su samo općenitom informiranju i ne mogu se tretirati kao zamjena za medicinski ili stručni savjet. Ni jedan dio COVERmagazin-a ne podrazumijeva nikakvo jamstvo, te autori ne prihvaćaju odgovornost za eventualne štete i propuste nastale primjenom sadržanih informacija.