prisjetimo se

 

 

Cvijeće neven
Neven je listopadski cvijet jer se njegovi žuti cvjetovi okreću prema suncu i upijaju preostalu jesenju svjetlost.

Cvijeće neven


Neven je listopadski cvijet jer se njegovi žuti cvjetovi okreću prema suncu i upijaju preostalu jesenju svjetlost.

Međutim, neven ćemo vrlo rijetko vidjeti u modernim vrtovima i cvjećarnama, nekako se ne uklapa u danas popularne egzotične trendove, međutim zbog svoje ljepote i važnosti prava je šteta što se gubi njegova rasprostranjenost.

U nekim je kulturama bio najštovaniji cvijet. U Indiji su ga stavljali oko svetih kipova. Stari narodi  cijenili su ga kao biljku koja pomlađuje ili  su ga upotrebljavali za ukrašavanje oltara u svojim hramovima, dok su drugi  njegovim žuto-zlatnim laticama ukrašavali i  aromatizirali hranu.

U američkom građanskom ratu liječnici su na bojištima koristili lišće nevena stavljajući ga na otvorene rane.

Njegova terapijska primjena potječe još iz starog Egipta.

Neven pročišćava krv pa je čaj dobar za infekcije, te pospješuje cirkulaciju. Ako ga redovno pijemo vratit će snagu našem organizmu i ublažiti bolove.

Čaj od nevena koristan je kod želučanih tegoba, čira na želucu i crijevima jer je svojim djelovanjem povoljan za sluznicu.

Čaj od nevena pomaže regulirati mjesečnicu. Pije se tjedan dana prije mjesečnice, 2 do 3 šalice dnevno.

Pročišćava krv pa je pogodan za sezonske kure čišćenja.

Neven potiče prokrvljenost i razvoj novih stanica, pa se koristi za zacjeljivanje rana. Upotrebljava se izvana za ožiljke, upale vena, hemoroide i kožne bolesti.

Za vanjsku primjenu najučinkovitija je mast koja pospješuje zacjeljivanje rana kod posjekotina, ozljeda, opekotina i sl. Ona potiče rast granulacijskog tkiva i  na taj način nastaju nove stanice, te rane brže zacjeljuju.

Koristi se i kod liječenja akni, prištića i ožiljaka koji su nastali njihovim istiskivanjem.

COVERmagazin.com

01.10.2008.

 

 

 

 

 

 

 

IZJAVA O ODRICANJU ODGOVORNOSTI: Svi tekstovi i članci su samo neobavezne informacije. Koristite ih na svoju osobnu odgovornost i rizik. O svakom pitanju, prijedlogu ili informaciji iz teksta konzultirajte stručnu osobu ili liječnika. Svi sadržaji namijenjeni su samo općenitom informiranju i ne mogu se tretirati kao zamjena za medicinski ili stručni savjet. Ni jedan dio COVERmagazin-a ne podrazumijeva nikakvo jamstvo, te autori ne prihvaćaju odgovornost za eventualne štete i propuste nastale primjenom sadržanih informacija.