prisjetimo se

 

 

Smajli, smajlić, smješko
Smajli, smajlić, smješko – sve su to nazivi za okrugla lica koja odražavaju u pismu (sms porukama ili mailovima) ljudske osjećaje....

Smajli, smajlić, smješko

Smajli, smajlić, smješko – sve su to nazivi za okrugla lica koja odražavaju u pismu (sms porukama ili mailovima) ljudske osjećaje.

Međutim, smješko i smajlić (smajli) nisu sinonimi. Oni označavaju istu stvar, raspoloženje osoba koje pišu neku poruku, ali su različiti. Osnovna razlika je u tome što je smješko slika ,  a smajlić se „crta“ od slova i drugih pravopisnih i interpunkcijskih znakova :-) .
Smajliće (smajlije) je izmislio 1982. godine Scott E. Fahlam i od tada su postali nezamjenjiva, posebno internet, alatka.


Do 1980 – tih, na samim počecima interneta često je dolazilo do nesporazuma u komunikaciji. Ono što je bilo izrečeno kao šaljiva primjedba shvaćalo se vrlo ozbiljno, jer kao i u svim oblicima neizravne komunikacije, sugovornici nisu imali priliku jedan drugome vidjeti izraze lica ili čuti ton glasa. Ideja Scott E. Fahlama da se u takvim raspravama upotrijebi smajlić,
:-) svima razumljiv i na prvi pogled prepoznatljiv izraz lica, bila je vrlo dobro prihvaćena, a smajlići su se vrlo brzo proširili i u izvan računarskoj komunikaciji, npr. sms-u.


Postoji još jedna teorija o nastanku smajlića, prema kojoj oni potječu od novinara Franklina Loufranija iz 1972.godine, međutim, tu se ne radi o smajliću nego smješku, lopti s očima i smiješkom
.

Smješko je, dakle, nešto stariji od smajlića, a bio je korišten najčešće u novinama ili reklamnim kampanjama.


Nakon buma smajlića, smješko se ponovno vraća u modu jer je došlo do ubrzanja prijenosa podataka i većih mogućnosti prijenosa slike kako na internetu tako i sms porukama.


Ni smajlić ni smješko ne moraju uvijek biti izrazi lica, on može biti što god želite – ipak, osnovna namjena ima je označavanje raspoloženja sugovornika.

Iako je mnogo lakše upotrijebiti smješka, pa ih zbog toga ima mnogo više smajlići još uvijek nisu potpuno demode. Ovo su oni osnovni:
 

smajlić emocijasmješko
:-)radost
:-(tuga (namrštenost)
;-)namigivanje;-)
:Dcerenje:D
:pruganje:p
:|skeptik:ceka:
:*poljubac (pusa):kiss:
:\zbunjen:rolleyes:
:#nešto što nije trebalo biti rečeno:no:
zzz:^)spava :sleepy:
+)moli se:moli:
@*&$!%psovanje
+<:-|svećenik :Pop:
8)iskolačene oči:eek:
:o)klaun:birthday:
|-)cool:cool:
B)sa sunčanim naočalama:cool:

 

 

 

 

 

 

 

IZJAVA O ODRICANJU ODGOVORNOSTI: Svi tekstovi i članci su samo neobavezne informacije. Koristite ih na svoju osobnu odgovornost i rizik. O svakom pitanju, prijedlogu ili informaciji iz teksta konzultirajte stručnu osobu ili liječnika. Svi sadržaji namijenjeni su samo općenitom informiranju i ne mogu se tretirati kao zamjena za medicinski ili stručni savjet. Ni jedan dio COVERmagazin-a ne podrazumijeva nikakvo jamstvo, te autori ne prihvaćaju odgovornost za eventualne štete i propuste nastale primjenom sadržanih informacija.