prisjetimo se

 

 

Povijest kupaćih kostima
Povijest kupaćih kostima započinje još u antičkoj Grčkoj i Rimu. U tim civilizacijama, javno kupanje je bilo uobičajena i vrlo popularna navika...

Povijest kupaćih kostima

Povijest kupaćih kostima započinje još u antičkoj Grčkoj i Rimu. U tim civilizacijama, javno kupanje je bilo uobičajena i vrlo popularna navika.

Dok su se žene u Grčkoj kupale gole, Rimljanke su nosile kupaće kostime slične današnjim jednodijelnim kupaćim kostimima.

Padom Rimskog carstva i kupanje je izašlo iz mode, pa su kupaći kostimi zaboravljeni.

U srednjovjekovnoj Europi muškarci i žene su se rijetko kupali. Odlazak na rijeku ili more ne samo da je bio moralno osuđivan, nego također je kupanje smatrano nezdravim.

Sve u svemu, odijela za kupanje ponovno su predstavljena krajem 18.st. i početkom 19. stoljeća kada se kupanje vraća u spa resorima koji su se proširili u svim priobalnim gradovima Europe.

U konzervativnoj viktorijanskoj Europi kupaći kostimi otkrivali su vrlo malo kože, i više su nalikovali haljinama ili modernim odijelima, nego kupaćim kostimima kakve percipiramo danas. Bili su napravljeni i od težih materijala, uglavnom vune, kako bi se izbjegla prilijepljenost uz tijelo kada su mokri.

Povijest modernih kupaćih kostima započinje dvadesetih godina 20.st. Moda kupaćih kostima kreirana je u Americi. Tada su kupaći kostimi za žene i muškarce bili gotovo identični po svome obliku, a prekrivali su i dalje najveći dio tijela.

1920. Atletska odijela

Godina 1920. smatra se početkom moderne povijesti kupaćih kostima. Oslobođene teških suknji, mlade žene početkom 20.st. počele su odlaziti na plaže u odijelima od jerseya. Žene koje nisu bile zadovoljne svojom figurom, tajice (u tadašnje vrijeme smatrane kupaćim kostimom) pokrivale su šalovima ili suknjicama. Kupaći kostim se dakle, sastojao od tajica do gležnja ili ispod koljena, suknje i uske majice dugih rukava.

1930. Trikoi

Ženski kupaći kostimi smanjuju se postepeno u svojoj veličini i otkrivaju sve veći dio tijela. Tada kupaći kostimi već počinju sličiti na današnje. Bili su to uski, jednodijelni trikoi kratkih rukava i hlačica do iznad koljena.

Hollywoodske zvijezde doprinijele su popularizaciji kupaćih kostima. Esther Williams i Dorothy Lamour sinkroniziranim plivanjem na filmu potaknule su i obične žene na izlazak na plažu u kupaćim koji otkrivaju ruke i noge.

1940. Korzeti

Kupaći kostimi nalikovali su na današnje korzete. Novost su bili grudnjaci ukomponirani u kupaći kostim, a posebnost kape za kupanje koje su služile da bi očuvale frizure.

1950. Jednodijelni kupaći kostimi


 

 

Žene su započele nositi kupaće kostime koji su bili gotovo identični današnjim kupaćim kostimima, s tom razlikom da su donji dijelovi bili više nalik uskim boksericama, nego slipericama.

1960. Dvodijelni kupaći kostimi

Od 1960.godine dizajneri su ponudili mnoštvo kupaćih kostima, međutim u svojoj biti kupaći kostim se nije značajno izmijenio. Od 1964. kada se pojavio i prvi toples (monokini) javnost više ništa nije moglo šokirati, tek su se oni nešto konzervativniji zgražali nad toliko pokazanog tijela.

Današnji kupaći kostimi najviše se razlikuju u bojama i kvaliteti materijala, dok su razlike u obliku neznatne.

 

 

 

 

 

 

 

IZJAVA O ODRICANJU ODGOVORNOSTI: Svi tekstovi i članci su samo neobavezne informacije. Koristite ih na svoju osobnu odgovornost i rizik. O svakom pitanju, prijedlogu ili informaciji iz teksta konzultirajte stručnu osobu ili liječnika. Svi sadržaji namijenjeni su samo općenitom informiranju i ne mogu se tretirati kao zamjena za medicinski ili stručni savjet. Ni jedan dio COVERmagazin-a ne podrazumijeva nikakvo jamstvo, te autori ne prihvaćaju odgovornost za eventualne štete i propuste nastale primjenom sadržanih informacija.