Koji kompjuterski programi su bitni?

 

 

 

 

Koji kompjuterski programi su bitni?

Koji kompjuterski programi su bitni za traženje posla i napredovanje?

Bez obzira da li tražite posao ili ćete ga jednom tražiti, jasno vam je da mnogi poslodavci traže znanje rada s računalima.

No, što to podrazumijeva?

Teško je na ovo jednoznačno odgovoriti budući da su mnogi programi specifični za određenu granu, a ponekad i za određeno poduzeće.

No, postoje osnovni koji su univerzalno traženi. Vjerojatno je mnogima čudno kada se spominju obzirom da podrazumijevaju da većina danas ima osnovnu informatičku pismenost.

Međutim mnogi čak i ako surfaju webom, prisutni su na društvenim mrežama i igraju igrice na internetu nisu baš naviknuti na korištenje programa koji se smatraju osnovnom informatičkom pismenošću.

U većini poduzeća i u mnogim zanimanjima računala su standardna oprema.

Informatička pismenost ne znači da morate znati koristiti sve programe, ali morate znati osnove rada s kompjuterom:
kako otvoriti datoteke,
kako snimiti datoteke na različita mjesta,
kako pronaći snimljeno,
kako koristiti program za obradu teksta,
kako slati i primati emailove uključujući i one s prilozima...

Nije bitno da znate sve programe, ali je bitno da kompjuter u vama ne izaziva nervozu i strah, nego da ste naviknuti na rad s njim.

Bez obzira na zanimanje, osim programa za obradu teksta dobro će vam doći i:
znanje rada s programima za rad s proračunskim tablicama,
bazama podataka,
osnove HTML-a, te
osnove web dizajna.

Grafički programi su složeniji te ih se rjeđe koristi, a mogu progutati jako puno vremena za učenje.

Ako proširite svoje znanje rada na računalu možete trenutne poslove obavljati jednostavnije i brže, to vam može pomoći u budućnosti jer ćete imati bolje kvalifikacije za novo radno mjesto, ali možete i proširiti popis poslova za koje konkurirate. Također, ako se bolje služite kompjuterom možete lakše doći do mnogih informacija, koje će vam omogućiti jednostavnije usavršavanje na drugim područjima (online učenje stranih jezika, razni seminari…).

Koje programe biste trebali znati?

Administracija

Ovo je vrlo široko područje, ali s prednošću što se traži u mnogim poduzećima tako da su i mogućnosti za pronalazak ovakvog posla zaista velike. Iako mnogi misle da je posao tajnice javljanje na telefon, to vrlo  često nije ni približno točno. Ovisno o grani poduzeća, ali i odjelu mogu se tražiti vrlo različita kompjuterska znanja.

Osnova za ova radna mjesta su Microsoft Word, Excel i Access.

Prodaja i marketing

Ovo je područje visoke natjecateljske razine, te zahtjeva bolje služenje kompjuterom i programima koji omogućavaju brži protok informacija, brže analiziranje odluka, ali i bolju prezentaciju.

Osnova za ova radna mjesta su Microsoft Word, Excel, PowerPoint, te Adobe Photoshop.

Kompjutersko programiranje i administriranje

Ova zanimanja su u proteklih nekoliko godina postala popularna, ali i raširena. Između ostalog morate usavršavat mnoge programske jezike, na početkusve pomalo, kako biste zanli osnove, a kasnije usmjerenije usavršavati onaj koji vam najbolje ide.

Što od toga navesti u životopisu?

Mnogi se prilikom pisanja životopisa zbune kada treba navesti znanje rada na kompjuteru. Što se podrazumijeva, a što ne?

Krenite od onoga što se traži u natječaju za posao. Ako se posebno traži neko znanje tada ga navedite i pored napišite razinu znanja.

Možda se vama podrazumijeva da znate raditi u Microsoft Word ili nekom drugom programu, ali onome tko čita vaš životopis ništa se ne podrazumijeva. No, ne trebate navoditi sve programe u kojima se snalazite, npr. Paint ili Notepad, ali navedite Microsoft Office programe. Ako je potrebno detaljnije tada navedite samo posljednju verziju kojom se služite , nema potrebe navoditi i sve prethodne. Slično je i s radom na operativnim sustavima (Windows 8 ili 10).

Koristite gradaciju i napišite razinu služenja određenim programom, npr. Windows 10 (početnik), MS Office (srednji); HTML (napredni). Ako bi to bilo predugačko, ili je nepotrebno tada navedite programe, a samo za napredni navedite npr. Windows 10,
MS Office; HTML (napredni).

Grupirajte znanja, kako bi bilo preglednije npr. prvo navedite operativne sustave, zatim programe pa programske jezike…

Nemojte pretjerivati i nemojte preuveličavati svoja znanja. Ionako mnogi danas imaju kvalifikacijske testove na kojima se lako otkrije razina znanja.

 

 

Izdvojene teme

» MIROVINSKO OSIGURANJE » ŽIVOTNO OSIGURANJE » OSIGURANJE OD PROFESIONALNE ODGOVORNOSTI » PRIVATNO ZDRAVSTVENO OSIGURANJE »ULAGANJA U INVESTICIJSKE FONDOVE » ULAGANJE U DIONICE

 

 

Sponzorirane teme

 


  

 

IZJAVA O ODRCANJU ODGOVORNOSTI: Svi sadržaji namijenjeni su samo općenitom informiranju i ne mogu se tretirati kao zamjena za medicinski ili stručni savjet. Ni jedan dio COVERmagazin-a ne podrazumijeva nikakvo jamstvo, ni obvezu, te autori ne prihvaćaju odgovornost za eventualne štete i propuste nastale primjenom sadržanih informacija. Svi tekstovi i članci i informacije u njima su samo neobavezni savjeti. Koristite ih na svoju osobnu odgovornost i rizik. COVERmagazin, ni autori članaka ne preuzimaju nikakvu odgovornost za prijedlog dan u članku. Izražena mišljenja su osobna stajališta i COVERmagazin ne preuzima odgovornost za ista. O svakom pitanju, prijedlogu ili informaciji iz teksta konzultirajte stručnu osobu ili liječnika.