Govor zahvale

 

 

 

 

Govor zahvale

Kada dobijete neku nagradu očekuje vas u stvari, hod po žici. Trebate biti zahvalni, skromni, ljubazni, ali opet ni slučajno se ne smijete degradirati kako publika ne bi pomislila da trivializirate nagradu.  Radost zbog nagrade, može u jednom trenutku zamijeniti tuga i zabrinutost, ili u najgorem slučaju izrugivanje zbog par pogrešnih riječi koje ste izgovorili.  Ne, ne želimo vas zabrinuti. Samo pripremiti. 

U svakom slučaju, bilo da ste nominirani, pa ste samo jedan od potencijalnih dobitnika nagrade, ili ste unaprijed znali za nagradu, pripremite govor.

Najvažnije je, ni slučajno ne omalovažavati nagradu. Nije važno predstavljala vama nagrada i natjecanje nešto u životu, ako imate imalo kurtoazije nemojte reći ništa slično ovome «Mora da ste bili jako očajni kada ste meni dali nagradu…» ili «Većina mojih kolega zaslužila je ovu nagradu više od mene..». Ne vrijeđajte ukus žirija, osim ako ih zaista ne želite ismijati, jer će i oni i publika u tom trenutku pomislili kako su stvarno pogriješili.

Vaš govor bi trebao biti kratak, pomalo duhovit, morali biste u njemu pokazati koliko vam je stalo do nagrade i koliko cijenite što su upravo vas izabrali, jer «razumijete kako se nije bilo lako odlučiti, budući da je konkurencija zaista kvalitetna».

Prilikom sastavljanja svoga govora morali biste uzeti u obzir nekoliko važnih elemenata.

- Tko vas je nominirao?

- Tko vas je pozvao ili ohrabrio da se uključite u grupu ili započnete s projektom za koji ste nominirani?

- Jeste li član grupe koja vas je nominirala ili ste autsajder?

- Što mislite o organizaciji koja vas je nominirala i njihovim ciljevima?

- Zbog čega ste vi dobili nagradu?

- Postoji li možda još netko tko je sudjelovao u projektu i jednako je zaslužan?

- Kada ste se prvi put susreli s tom organizacijom i zbog čega ste se odlučili na kontakt?

Prisjetite se kako su ranijih godina prihvaćane te nagrade? Što su rekli ranije nagrađeni? Kakvi su bili komentari prije, a kakvi poslije govora?

Prilikom sastavljanja govora zahvale najvažnija je priča, što ste htjeli reći. Ljudi se neće sjećati detalja vašeg govora, ali hoće poante. 

Dužina govora ovisi o prilici. Pitajte ili potražite snimke prijašnjih godina. Vaš govor će biti različite dužine govorite li na skupu poduzetnika kao poduzetnik godine, gdje se od vas očekuje da ispričate svoj case study, ili nagradu prihvaćate na pozornici prije rock koncerta, gdje vas publika i tako slabo razumije, tada je «Hvala vam najljepša» sasvim dovoljno.

Ako imate priliku pitajte organizatore koliko je vremena predviđeno za zahvalni govor.

Nikad ne komplicirajte, koristite riječi i fraze koje i inače koristite u govoru kako biste govor lako naučili.

U showbizu možete naći mnoštvo primjera, kako pozitivnih tako i onih groznih.

Kao primjer dobrog govora mogli bismo izdvojiti Harisson Forda 2002. kada je dobio nagradu za «doprinos  svijetu zabave» za svojih 35 filmova. Rekao je: «Pripremio sam dva govora. Jadan kratki i jedan duži. Izreći ću onaj kraći: Hvala! Ali čini mi se da ima dovoljno vremena i za onaj duži koji glasi: Mnogo vam hvala».

Kada dođe vrijeme govora gledajte u publiku. Nikad nemojte čitati govor, i nikad nemojte ponavljati rečenice.  Onog trenutka kada ne znate što bi ste više rekli, još jednom zahvalite i siđite s pozornice, čak i ako znate da ste pripremili mnogo više.

Sva ova pravila mogla bi se svesti na:

Budite zahvalni! Budite skromni! Budite kratki! Pripremite se!

 

 

Izdvojene teme

» MIROVINSKO OSIGURANJE » ŽIVOTNO OSIGURANJE » OSIGURANJE OD PROFESIONALNE ODGOVORNOSTI » PRIVATNO ZDRAVSTVENO OSIGURANJE »ULAGANJA U INVESTICIJSKE FONDOVE » ULAGANJE U DIONICE

 

 

Sponzorirane teme

 


  

 

IZJAVA O ODRCANJU ODGOVORNOSTI: Svi sadržaji namijenjeni su samo općenitom informiranju i ne mogu se tretirati kao zamjena za medicinski ili stručni savjet. Ni jedan dio COVERmagazin-a ne podrazumijeva nikakvo jamstvo, ni obvezu, te autori ne prihvaćaju odgovornost za eventualne štete i propuste nastale primjenom sadržanih informacija. Svi tekstovi i članci i informacije u njima su samo neobavezni savjeti. Koristite ih na svoju osobnu odgovornost i rizik. COVERmagazin, ni autori članaka ne preuzimaju nikakvu odgovornost za prijedlog dan u članku. Izražena mišljenja su osobna stajališta i COVERmagazin ne preuzima odgovornost za ista. O svakom pitanju, prijedlogu ili informaciji iz teksta konzultirajte stručnu osobu ili liječnika.