Bečki operni bal 2012

Bečki operni bal 2012

Bečki operni bal 2012

Brigitte Nielson i Roger Moore kao posebni gosti bala.

U austrijskoj će se prijestolnici i ove godine održati tradicionalni bečki Operni bal. Operni bal predstavlja vrhunac Bečkog fašnika, a  održava se  svake godine u zgradi bečke Države opere (Staatsoper).

wp-content/uploads/2012/02/Operni-bal-1.jpgSa svojih gotovo 12.000 posjetitelja svake godine najveće je okupljalište austrijskih kulturnjaka, poduzetnika i političara, ali i inozemnih zaljubljenika u grad Beč. Usprkos cijenama ulaznica koje sežu od 260 eura  sve do 17.000 eura za zakup počasne lože, čak 2.500 posjetitelja ove glamurozne manifestacije dolazi iz inozemstva. Tradicija održavanja bala seže još iz 1877. godine, no prvi je bal pod nazivom “Wiener Opernball” održan tek 1935. godine i to s humanitarnim ciljem. Od tada se ovaj bal održava svake godine zadnjeg pokladnog četvrtka. Iznimka su bila vremena ratnih sukoba, kao npr. za vrijeme trajanja 2. svjetskog rata ili Zaljevskog rata 1991. godine.

Početak bala obično je u 22.00 sata, a završetak točno u 5.00 sati ujutro sljedećeg dana.

Za ovogodišnji bal koji će se održati 17. veljače bečki se stanovnici pripremaju već mjesecima. Otvorit će ga 180 plesnih parova, a koreografiju otvorenja osmislio je tridesettrogodišnji austrijski učitelj plesa Ismet Özek koji je ujedno i najmlađi koreograf Opernog bala do sada.

Poznati bečki građevinski poduzetnik Richard Lugner koji svake godine za svoju pratnju angažira neku planetarno popularnu zvijezdu ove će godine u svojoj  počasnoj loži ugostiti bivšu manekenku i glumicu Brigitte Nielson te bivšeg James Bond glumca Rogera Moorea.

Plakat za ovogodišnji bal potječe iz kista umjetnice Zoé Byland, a poslasticu za sve ljubitelje klasične glaze predstavlja i nastup slavne rumunjske sopranistice Angele Gheorghiu.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)