Bečka izložba fotografija slavnog Magnumovog fotografa Brucea Davidsona

 
Vodeći predstavnik humanističke fotografije po prvi puta u Austriji

Bečka galerija Westlicht ovog ljeta predstavlja prvu retrospektivnu izložbu legendarnog Magnumovog fotografa Brucea Davidsona u Austriji. Kao vodeći predstavnik humanističke fotografije jedan je od najpoznatijih članova agencije „Magnum Photos“. Agencija, koju su 1947. godine osnovali Robert Capa, Henri Cartier-Bresson, George Rodger i David Seymour, ove godine slavi 70 godina postojanja.

Bruce Davidson svojim je reportažama o subkulturama i marginaliziranim društvenim grupama postavio temelje tog fotografskog žanra. Izložba Davidsonovih radova predstavit će njegovo stvaralaštvo u rasponu od pet desetljeća, sve do posljednjeg projekta pod nazivom „Nature of Los Angelesa“. U centru izložbe naći će se njegove najpoznatije serije fotografija kao što su „Brooklyn Gang“, „East 100th Street“ i „Time of Change: Civil Rights Movement“.

Davidsonov strastveni odnos prema fotografiji razvio se vrlo rano, kada je imao samo deset godina. Njegovi radovi nisu pod utjecajem određenog stila, nego predstavljaju osobni pogled na svijet koji prožima njegovo cjelokupno stvaralaštvo i odražava se u ponavljanju i suprotstavljanju tema i karaktera. Ljudi koje portretira dozvoljavaju pristup svom životu jer imaju povjerenje u fotografa, čak i kada su kontroverzne teme u pitanju. Njegov je rad moralno priznanje teškoj svakodnevici i nesigurnim okolnostima u kojima žive njegovi protagonisti.

Izložba će biti otvorena 14. lipnja 2017. godine u nazočnosti fotografa i moći će se pogledati sve do 13. kolovoza 2017. Nakon Madrida i Barcelone izložba tijekom ljeta gostuje u Beču, a onda nastavlja put za Rotterdam i Bilbao.

Objava za medije