Ljetne preporuke za čitanje Naklade Ljevak

Ljetne preporuke za čitanje Naklade Ljevak

 

Statistike su neumoljive i kažu da, kao nacija, Hrvati ne čitaju. Ili vrlo malo čitaju. No statistika je čudna stvar jer se, unatoč njezinim nepogrešivim metodama i izračunima, na najnovije naslove u hrvatskim knjižnicama čeka kao na najnoviji model popularne birkinice ili, još popularnijega, Rolls Roycea. Kulturi nečitanja unatoč, sve nas češće u tramvajima i autobusima, na gradskim ulicama i trgovima ili terasama kafića zabljesne prizor u knjigu duboko uronjenih čitatelja.
Dolaskom vrućih dana i odlascima na plažu, povećava se i broj ljubitelja dobrog štiva. Što je uzrok porastu broja sezonskih čitatelja? Je li i tome, kao i mnogim drugim ljetnim fenomenima, krivo more? Zapravo nije ni važno, zar ne? U trenutku kada se knjižare zatvaraju, lijepo je vidjeti da knjiga pronalazi put do svojih čitatelja i da, kao što oni putuju s knjigom, i knjiga putuje s njima.
Što to ljeti najviše čitamo? Žanrovsku literaturu poput krimića i ljubića ili ozbiljnije literarne tekstove? Usredotočujemo li se samo na novitete ili posežemo i za onim što nam je tijekom godine promaklo ili nismo stigli pročitati? Kako bilo, imamo ponešto za sve čitateljske ukuse.
Za one najrevnije, vruće ispod čekića pripremili smo za vas knjigu Zovem svoju braću Jonasa Hassena Khemirija, švedskoga autora tuniškog porijekla. Taj opsegom nevelik, no izrazito snažan roman pokazat će nam što se dogodi kada paranoja izmijeni našu svijest i natjerati nas da se zapitamo što jest normalno ponašanje u svijetu koji je odavno izgubio kompas. Preteško za ljeto? Nema problema. Svježe iz tiskare stiže nam i knjiga Kako vam se život čudesno mijenja kada vam se živo je** američke autorice Sare Knight. Knight je na pisanje ovoga bestselera potaknuo jedan drugi, gotovo jednako popularan priručnik, a zavirite li u ovu knjigu i dopustite li da vas obuzme njezina „je** mi se“ filozofija, već danas oslobodit ćete se stresa i omogućiti si da vrijeme, energiju i novac preusmjerite na doista važne osobe, stvari i događanja

Je li to ljetno štivo po vašem ukusu? Ako jest, svidjet će vam se tada i ostale knjige s naše police za opuštajuća publicistička čitanja. Za ljubitelje anđela pripremili smo novu knjigu irske mističarke Lorne Byrne – Anđeli na vrhovima mojih prstiju. Svojevrstan nastavak hita Anđeli u mojoj kosi vraća nas na početak priče, u Lornino djetinjstvo, i otkriva pojedinosti autoričinih razgovora s anđelima. Tako detaljne informacije o anđelima još nigdje niste imali prilike dobiti! Vrijedna je i važna i Knjiga opraštanja južnoafričkoga nadbiskupa, dobitnika Nobelove nagrade za mir Desmonda Tutua i njegove kćeri Mpho Tutu. Budući da su oboje bili svjedocima nekih od najgorih zločina što ih ljudi mogu počiniti, vrlo se često susreću s pitanjem kako oprostiti, a ova je knjiga, puna nade, meditacija i molitava, njihov odgovor na to pitanje i put kroz četverostruki proces opraštanja. Iz osobnoga iskustva o putu na kojem Ono što ostaje, uvijek ljubav je govori i prva knjiga poznate pjevačice te radijske i televizijske voditeljice Ivane Plechinger. Uvijek nasmijanu Ivanu čitatelj ovdje upoznaje u posve novom svjetlu, kao osobu čiji život biva obilježen mnogim nesrećama, no ona i u tim trenucima uspijeva ostati pozitivna i vlastitim primjerom pokazuje kako živjeti sada i ovdje, u sreći i zahvalnosti, a ne u strahu. Poželite li se nakon ovih inspirativnih, ali pomalo teških tema i nasmijati, zavirite u knjigu Žižekovi vicevi jednoga od najpoznatijih filozofa današnjice Slavoja Žižeka. Kako humor zauzima središnje mjesto u Žižekovoj ozbiljnosti, ova knjiga sadrži svaki vic citiran, parafraziran ili ispričan u Žižekovim djelima. Za ovog su filozofa vicevi zabavne priče, ali ujedno i prečaci do filozofskog uvida. Pravo ljetno štivo, zar ne?
Snažnu dozu humora, doduše crnoga, svojim će čitateljima isporučiti i Alina Bronsky. Majstorica oblikovanja snažnih ženskih likova i crnohumornih situacija svoj status potvrđuje i romanom Posljednja ljubav babe Dunje u kojem oživljava cijeli jedan iščezli svijet i pokazuje kako stvoriti vlastiti raj u zoni smrti. Da ljubav ne poznaje granice, uz babu Dunju dokazat će vam i Addie i Louis, junaci priče Naše duše u noći američkoga autora Kenta Harufa. Postoji li ljubav u poznoj dobi i koliko se ona razlikuje od strastvenih, mladenačkih zaljubljivanja? Haruf je u svom posljednjem romanu dospustio junacima da sami odgovore na to pitanje, toplom i dirljivom pričom u kojoj će uživati sve generacije.
A sve će generacije uživati i u djelima vladarica svijeta krimića. Roman Ase Larsson Prolivena krv, drugi iz serijala o odvjetnici Rebecki Martinson, vrlo je zanimljiva priča s intrigantnim likovima među kojima se našla čak i jedna vučica. Osim Ase, skandinavske boje brani i Kristina Ohlsson romanom Tratinčice. Usprkos nježnom naslovu, drugi se nastavak serijala o istražiteljskom timu Alexa Rechta bavi mnogim mračnim temama od kojih, kako se čini, ni najrazvijenija društva poput švedskog nisu cijepljena.
Uz skandinavske, u hladu ili na suncu preporučamo i čitanje jednoga domaćeg krimića, romana Vice versa Ankice Tomić. Obiteljska priča ispričana u samo dva dana pokazat će vam da je i tako kratko vremensko razdoblje dovoljno za ulazak preko zidova u kuće i odnose između dviju obitelji u jednom malom priobalnom mjestu. Začinjen misterioznim nestankom dvoje mladih, ovaj je punokrvni krimić idealan za ljetna opuštanja.
Uz krimiće, Ankica Tomić majstorica je i literarne kuhinje, pa vam toplo preporučamo da zagrizete u njezin Damen kapric, još jednu priču o spletu obiteljskih, no ovaj put nešto manje trilerski napetih, odnosa. Kada se zasitite hrvatske stvarnosne proze, dopustite Aleksandru Genisu da vas, uz Ruski hljepčić, povede i na druga kulinarska putovanja, nezaobilazno štivo za svakoga tko voli jesti, kuhati, pisati i razmišljati o hrani. Pa iako ljeto nije godišnje doba u kojem rado upotrebljavamo pećnicu, uratke iz ovih literarnih kuhinja rado ćemo kušati.

Ako ipak želite zaviriti na drugu stranu noira, dopustite da vas onamo povedu Armin Ȫhri i Kristian Bang Foss. Prvi će autor to učiniti svojim romanom Tamna muza, povijesnim krimićem koji nas vraća u Njemačku Bismarckova doba i tjera nas da se zapitamo postoji li zapravo kazna za zločin i što s onima koji ponosno stoje mrvicu iznad zakona. Danski će nam autor, pak, u svom romanu ceste Smrt vozi Audi ispričati priču o jednom pravom muškom prijateljstvu, priču koja je započela u mračnim okolnostima i nastavila se probijati kroz dubine sivila pokazujući pritom koliko se boja krije među pukotinama sive.

Kako biste mogli neometano uživati u čitanju, pripremili smo ponešto i za najmlađe čitatelje. Čitanje ne poznaje dobne granice i stoga čak i svojim najmlađima možete ponuditi druženje s knjigom. Primjerice, s Diktatorom Ulfa Starka, slikovnicom koja se, uz prekrasne ilustracije Linde Bondestam, može pohvaliti i sažetom, ali duhovitom i zanimljivom pričom o onoj manje nam dragoj, ali svejednako prisutnoj dječjoj ljubavi – ljubavi prema zapovijedanju. Mi vam nećemo zapovijedati, ali svakako ćemo preporučiti i Dom iza žice Jasminke Tihi-Stepanić, tvrdokuhanu prozu u trapericama čiji je glavni lik, četrnaestogodišnji Gabrijel, zahvaljujući lošem početku, osuđen na suočavanje s nizom problema o kojima njegovi vršnjaci ne moraju brinuti ni u najcrnjim primislima. A o čemu brine Anamarija Kirchmayer saznat ćete u najnovijem, trećem, nastavku Tajnog leksikona, omiljenoga lektirnog štiva čiji autor, zagrebački pisac Želimir Hercigonja, likom adolescentice na zanimljiv način ubada društvo u najslabije točke.

Za kraj, ali ne i najmanje bitne, tu su i knjige iz kategorije Propustili ste? Pročitajte! Znamo da je dobrih naslova mnogo, a slobodnoga vremena malo i stoga vam skrećemo pozornost na priče koje su vam, u moru dobrih naslova, promaknule, a sigurno će uljepšati i vaš odmor. Ljeto je, poznato je svima, vrijeme opuštanja, neopterećene zabave i – izlazaka. Kako se bolje pripremiti za njihovu sezonu nego Knjigom izlazaka Kristijana Vujičića. Ako ste bar jedan izlazak proveli pitajući se što vam je to trebalo, onda je ovo knjiga za vas. Duhovita, zabavna, originalna i pomalo šokantna, ova knjiga jamči čitateljski užitak u ljetnim danima.

O ljubavi, na ponešto drugačiji način, piše i Laurence Plazenet u svom romanu Jedino ljubav, bezvremenskoj i svevremenskoj priči o ljubavi, jednako aktualnoj u trenutku u kojem je nastala, trenutku o kojem govori i trenutku u kojem se čita, pa bio on u fakultetskoj predavaonici ili na prepunoj plaži. Niste za ljubav? A za vrckavi i opušteni Dnevnik gradske cure Andree Andrassy? Naša poznata komičarka svoje je kolumne s jednoga domaćeg portala okupila, obogatila nekim novim i neobjavljenim razmišljanjima i servirala čitateljima – lako, brzo i jednostavno – kao čizkejk koji toliko obožava. O čizkejku, ali onom zatvorskom, piše i Piper Kerman u memoarima naslovljenim Narančasta je nova crna. Znamo li da je njihov podnaslov Moja godina u ženskom zatvoru, jasno nam je o čemu Piper piše, no tek kada doista uđemo u priču vidjet ćemo s koliko je humora i duha progovorila o, za nju zasigurno, najtežem razdoblju života.

Knjiga je, ponovno, mnogo, a vremena, kao i uvijek, premalo. Ipak se nadamo da ćete na našoj listi ljetnih preporuka pronaći nešto za sebe. Niste sigurni je li baš to prava knjiga za vas ili za okruženje u kojem ćete se naći? Parafrazirat ćemo našeg autora Johna C. Perkina i reći „J**E MI SE! ČITAJ ONO ŠTO VOLIŠ!“. Perkin tom knjigom čitatelje poziva na djelovanje, a mi vas ovom listom pozivamo na uživanje u dugom, toplom ljetu i na čitanje… čitanje… čitanje…

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)