Počasna satnija Kravat pukovnije oduševila građane središnjom proslavom Dana kravate!

dani kravate

Počasna satnija Kravat pukovnije oduševila građane središnjom proslavom Dana kravate!

Užim centrom Zagreba jučer je u sklopu središnje proslave Dana kravate prodefilirala Počasna satnija Kravat pukovnije, uz bodrenje brojnih građana i turista koji su s oduševljenjem pratili svečani program obilježavanja Dana kravate.

Okupljanje Počasne postrojbe Kravat pukovnije započelo je u pravom zagrebačkom štihu. Kod Žnidaršića, odnosno u kultnoj gornjogradskoj gostionici Pod starim krovovima u Basaričekovoj ulici, već u 11 sati konjanici Kravat pukovnije okupili su se uz zdravicu i međusobne čestitke i fotografiranje s građanima u povodu Dana kravate, te su potom u svojim svečanim odorama krenuli prema Kamenitim vratima, gdje su se susreli konjanički i pješački postroj Pukovnije i održali zajedničku molitvu u svetištu Majke Božje od Kamenitih vrata.

Nakon spajanja postroja, Počasna satnija Kravat pukovnije na čelu sa zapovjednikom Željkom Matejčićem održala je svečanu smjenu straže na zagrebačkom Markovu trgu, a prigodnoj svečanosti nazočili su brojni građani, turisti i predstavnici medija, koji su s posebnom pažnjom pratili vojnike i konjanike s rupcima oko vrata zavezanima u čvor, pretečama kravata.

Prisjetimo se, Kravat pukovnija je utemeljena po uzoru na red hrvatske lake konjice iz XVII. stoljeća koja je, osim iznimnog junaštva vojnika, bila prepoznatljiva i po odori, odnosno slikovitim rupcima što su ih vojnici nosili oko vrata i po kojima je kravata dobila naziv. Taj rubac zavezan u čvor brzo se nametnuo i kao modni detalj i već je tada bio poznat po etničkom imenu Hrvata. Godine 1664. utemeljenjem hrvatske pukovnije Royal Cravattes u sklopu francuske kraljevske vojske kravata je i službeno dobila potvrdu originalnosti.

Prigodni i svečani program proslave Dana kravate zajednički su organizirali Turistička zajednica grada Zagreba i ustanova Academia Cravatica, odajući počast hrvatskim vojnicima koji su kroz povijest proslavili kravatu!

Objava za medije od: PR management

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)