25. travnja 2024.

Roditeljstvo i djeca

COVERmagazin.com

Ljeto s bebom kod kuće

Ukoliko je vaša beba previše mala i ne želite je voditi na ljetovanje nego ostajete kod kuće svakako ćete se morati dodatno potruditi kako bi bebi a i vama bilo ugodno ljeto...

Ljeto s bebom kod kuće

Ukoliko je vaša beba previše mala i ne želite je voditi na ljetovanje nego ostajete kod kuće svakako ćete se morati dodatno potruditi kako bi bebi a i vama bilo ugodno ljeto. Bebe i mala djeca po vrućinama drugačije se ponašaju nego odrasli i odgovara im drugačija temperatura i odjeća.

1.    Optimalna ljetna temperatura za djecu je između 22 i 26 stupnjeva što je prilično teško održati u stanu. Prostorije u kojima beba boravi dodatno zaštitite od sunca i njegovog štetnog djelovanja. Najbolje bi bilo da rano ujutro otvorite prozore kako bi ušao svježi zrak te da ih nakon toga zatvorite i spustite rolete, navučete zavjese, sve što je potrebno. Ukoliko imate ventilator ili klimu vodite računa da ne puše direktno u dijete.  Također, pripazite da beba nikad nije na propuhu.

2.    Bebu redovno izvodite na svježi zrak, no, izbjegavajte jako sunce. Za šetnju su stoga najbolji rano jutarnji sati ili navečer, nakon zalaska sunca.

3.    U stanu, kući ili prilikom izlaska vani vodite računa da je bebi isto vruće koliko i vama stoga je oblačite u što laganije materijale, izbjegavajte sintetiku i više im oblačite pamučnu odjeću.

4.    Budući da je i bebi vruće slobodno je više puta osvježite u mlakoj vodi kako bi se osjećala slobodnije te kako bi izbjegli osipe. Poslije kupanja ne trljajte bebu ručnikom nego je samo lagano posušite nježnim pokretima.

5.    Izbjegavajte masne kreme jer takve kreme zatvaraju pore i koža od njih ne može disati.

Vrijeme koje djeca borave na otvorenom nužno je za pravilan rast i razvoj, pa se treba pobrinuti da ne zatvorimo djecu u kuću radi toga što je ljeto, ali također treba voditi računa o sigurnosti.

Koja je temperatura previsoka za djecu

Bebe i mala djeca ne mogu tako učinkovito rashladiti svoje tijelo kao odrasli jer još uvijek nemaju potpuno razvijen vlastiti sustav hlađenja i znojenja. Dodatno mala djeca i bebe vam ne mogu reći kada im je prevruće ili kada se ne osjećaju dobro. Američka udruga pedijatara recimo preporučuje da se djeca ne izvode van kada su temperature više od stupnja, jer mogu uzrokovati brzo zagrijavanje bebe. Za planiranje borka na otvorenom pratite temperaturu. Nikad ne boravite s bebama ili malom djecom na izravnom suncu. Uvijek tražite sjenu. Planirajte boravak na otvorenom u jutarnjim ili večernjim satima, a najtoplije dijelove dana provedite u zatvorenom i klimatiziranom prostoru.

Zaštitne kreme

Kreme za sunčanje sa zaštitnim faktorom ne bi se trebale nanositi na kožu djece mlađe od 6 mjeseci jer mogu izazvati iritacije na nježnoj koži beba. Umjesto krema važno je sjenom i odjećom zaštiti dječju kožu od sunca. Bebe nikada ne bi trebale boraviti na izravnom suncu. Koristite suncobrane sa zaštitnim faktorom kako bi se bebama napravila sjena.